Blog: Trots

17-05-2018    11:31   |    Goedemorgen

Een weblog van Henk Strating, oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies&onderhandelingen. Strating schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ik ben op Sicilië. In Siracusa (Syracuse in het Nederlands), ooit na Athene de tweede stad van de toen, tijdens het Griekse Rijk, bekende wereld. In Ortigia om precies te zijn, het oude centro storico, gelegen op een eilandje voor de kust door twee bruggen met de rest van de stad verbonden. Ortigia is door water omringt, de grote en kleine haven van Siracusa en de Ionische Zee, die weer deel uitmaakt van de Middellandse Zee. 

Ik zat net met uitzicht op zee wat te eten bij A Lavante, één van de mooiste plekjes om te lunchen. De eigenaar, een jonge Romein, toonde de overwegend Italiaanse gasten trots zijn pasgeboren dochter Julia. Trots. Daar gaat deze blog over. Aan het tafeltje naast me werd een gerecht geserveerd met pistachenoten. Uit Bronte, zei de Siciliaan die het besteld had trots tegen zijn tafelgenoten. Even later werd de Caprese di Bufala gebracht die ik besteld had, buffelmozzarella met basilicum en kerstomaatjes.

Uit Pachino voegde de serveerster er trots aan toe. Bronte en Pachino zijn een begrip op Sicilië, de ene plaats vanwege de beste pistache, het groende goud van Sicilië, de andere vanwege de beste kerstomaten die er vandaan komen. Misschien moeten we in Nederland ook weer trots worden op de herkomst van onze producten. Asperges uit Kinrooi. Champignons uit Horst. Zijn wij die trots kwijtgeraakt? Vroeger kwam mijn vader eenmaal per jaar trots thuis met een tros druiven. Uit het Westland. Nu weet ik niet eens meer of die daar nog geteeld worden…


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws