Cannabis goudmijn voor Havecon (1)

12-09-2017    10:00   |    Het Financieele Dagblad

Havecon gaat kassen bouwen voor de teelt van cannabis. De eerste contracten voor de bouw van wietkassen in de Verenigde Staten en Canada zijn inmiddels getekend, zo laat directeur Henk Verbakel in Het Financieele Dagblad weten.

In Canada en de Verenigde Staten is veel geld beschikbaar voor de productie van medicinale wiet, zo schrijft de krant vanmorgen. Investeerders willen de cannabis laten kweken in speciaal daarvoor ontworpen Nederlandse kassen en kloppen bij Havecon aan. Hoewel directeur Verbakel aanvankelijk moest wennen aan het idee om met wietproducenten in zee te gaan, heeft hij zijn mening nu bijgesteld. "Toen ik in gesprek raakte, bleek het om gewone, beursgenoteerde bedrijven te gaan die veel geld in de projecten willen steken."

Dat er veel reserves bestaan over de teelt van cannabis, merkte hij laatst nog op een bijeenkomst van Nederlandse toeleveranciers voor zijn kassen. "Veel ondernemers reageren terughoudend bij dit soort initiatieven. Maar als sector beschikken we over zoveel kennis, zeg ik dan. Onze kassen kunnen deel gaan uitmaken van een nieuw soort economie daar. Cannabis telen is in Canada gelegaliseerd. De vergunningen zijn een paar jaar geleden uitgegeven. We worden nu vaak benaderd door investeerders, omdat we al jaren tuinbouwkassen bouwen in die regio."

Voor Havecon is de legalisatie van cannabis en de bouwdrift die erop volgt heel aantrekkelijk. De verkoopprijs van een wietkas ligt per vierkante meter gemiddeld vier keer hoger dan die van een tomaten- of bloemenkas. Dat komt doordat er hogere eisen worden gesteld aan de technische installaties en de inrichting van de kas. Ook speelt mee dat de exploitant flinke winsten in het verschiet heeft en bereid is te betalen voor een kwalitatief hoogwaardige kas. Havecon praat inmiddels met zijn Canadese opdrachtgevers ook over de bouw van wietkassen in Europa. "Zij willen hier de teelt ook grootschalig oppakken en zien ons als partner. Ik verwacht dat de Canadezen in 2019 naar Europa komen en dat wij aan de slag kunnen in een paar landen."


Reacties (1)

vincent at 12.09.2017

Lekker vrijgeven zodat wiet uiteindelijk goedkoper is dan komkommer. Dan kunnen de kansarmen er makkelijk over beschikken om de werkelijkheid te ontvluchten. Uiteindelijk betaalt de maatschappij linksom of rechtsom de rekening.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws