NH pakt huisvesting arbeidsmigranten aan

23-02-2018    08:27   |    Goedemorgen

Provincie en gemeenten in Noord-Holland pakken samen de huisvesting van arbeidsmigranten beet.

Uit een net uitgevoerd onderzoek blijkt dat in de regio behoefte is aan 6600 huisvestingsplaatsen, terwijl er momenteel 3500 plaatsen bekend zijn.

Tijdens het onderzoek bleek dat het achterhalen van feitelijke gegevens moeilijk is, omdat er te weinig over buitenlandse werknemers is vastgelegd. Omdat het belangrijk is om dit goed in kaart te krijgen, is afgesproken een inschrijvingssysteem in te voeren voor arbeidsmigranten. In de gemeente Westland is dit een effectief hulpmiddel gebleken en het ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunt het systeem. Gekeken wordt of dit systeem ook in Noord-Holland Noord kan worden ingepast.

Gemeenten en provincie hebben verder afgesproken vervolgonderzoek te doen naar de behoeften van arbeidsmigranten, om zo nieuwe huisvesting te laten aansluiten op hun wensen. Daarnaast hebben de betrokken partijen afgesproken dat gemeenten op een eenduidige manier handhaven, zodat illegale situaties overal op dezelfde manier worden aangepakt.

De bestuurders van provincie en gemeenten realiseren zich dat zij deze problematiek zo snel mogelijk moeten oplossen. Zij erkennen dat grootschalige opvang in de vorm van logiesaccommodaties nodig kan zijn voor de allereerste opvang. Waar en op welke manier dit moet gebeuren, moet duidelijk worden uit vervolgonderzoek.
 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Prikkel-obesitas

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor...