Veel gedoe over groente deze week

13-07-2018    15:51   |    Goedemorgen

Negen Europeanen zijn in de afgelopen drie jaar gestorven nadat ze diepvriesgroenten hadden gegeten van het Belgische groentebedrijf Greenyard. De doden vielen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, meldt de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. De diepvriesgroenten die zij hadden gegeten, waren besmet met de listeriabacterie. Experts konden de verwerkingsfabriek van Greenyard in Hongarije identificeren als de bron van de besmetting.

Eerst werd gedacht dat er alleen diepgevroren mais uit Hongarije besmet raakte met de bacterie, maar nu blijken ook heel wat andere diepvriesgroenten die tussen 2016 en 2018 in de fabriek werden verwerkt, te zijn getroffen.

Greenyard heeft de vriestunnels gedemonteerd in de fabriek in het Hongaarse Baja en heeft de basis voor de contaminatie gevonden. De onderneming kan nog geen nadere uitspraken doen over de oorzaak. Het bedrijf onderzoekt ook of er in andere vestigingen een probleem is.

De Belgische groentegigant haalt 18 producten met diepgevroren erwten, gebroken bonen of pastinaak terug. Al die diepvriesproducten werden in zijn Hongaarse fabriek geproduceerd tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018. De terugroepactie gebeurt in samenspraak met het Belgische voedselagentschap FAVV en zijn Hongaarse tegenhanger. Die diepvriesgroenten werden onder verschillende merken verkocht in een groot aantal verkooppunten, waaronder via Colruyt en Delhaize. De terugroepactie geldt voor alle producten waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet voorbij is.

Eerder deze week was er ook al een uitbraak van cyclosporiasis die honderden slachtoffers gemaakt heeft in vier Amerikaanse staten.

Deze uitspraak is terug te voeren tot verpakte verse groente van het merk Del Monte. De ziekteverwekker is de parasiet Cyclospora cayetanensis, afkomstig uit feces - mensenpoep. De parasiet veroorzaakt de zogenoemde reizigersdiarree. Zeven getroffenen liggen in het ziekenhuis, er zijn geen dodelijke slachtoffers. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Tomaat en aardappelplant in één

De TomTato® is de enige plant met tomaten en aardappels in één plant. Je eigen patatje ketchup maken, is nog nooit zo makkelijk geweest!...