Blog: Wachten

Blog: Wachten

Een weblog van Jürgen Brokelman. Hij is Commercieel Manager bij HortiPro. Jürgen schrijft deze blog exclusief voor Goedemorgen.

Onlangs nam mijn 11-jarige zoon Hidde voor het eerst deel aan een extern taekwondo toernooi. Hij moest er 's ochtends al om 9:30 uur zijn. Uiteraard was hij behoorlijk gespannen, maar had hij er ook erg veel zin in. In totaal deden er meer dan 250 deelnemers mee aan dit toernooi en deze worden dan ingedeeld op geslacht, leeftijdscategorie, bandgraad en gewicht. Hidde kon niet wachten!

Wachten… Een groot deel van ons leven bestaat uit wachten. Wachten op je beurt in de klas, wachten voor het stoplicht, wachten bij de kassa, wachten in de file, wachten op een uitslag van een eindexamen, wachten bij de tandarts, wachten op een uitslag van een medische test, wachten op de afhandeling van je schade als gevolg van de aardbevingen in Groningen enz, enz.

Wat staat de agrarische sector te wachten? Het wordt de sector niet gemakkelijker gemaakt ondanks het feit dat de agrarische sector toch een van de topsectoren in Nederland is. De veehouderij staat in veel regio's een enorme stikstofreductie te wachten en de akker- & tuinbouw staat een reductie van het middelenpakket te wachten. Eigenlijk zitten we daar al midden in en het is ook zo 2030.

Het aantal beschikbare, met name chemische, gewasbeschermingsmiddelen is de laatste jaren al fors gereduceerd en zal de komende jaren nog verder gereduceerd gaan worden. Gelukkig zijn er al aanzienlijk wat groene alternatieven beschikbaar. Deze middelen vragen een andere manier van denken van de teler, adviseur/ handelaar en producent. Mijn advies is dan ook wacht niet te lang en ga alvast praktijkervaring opdoen met deze beschikbare groene alternatieven die in veel gevallen bij de juiste inzet een goed alternatief of een prima aanvulling kunnen zijn. Met de juiste hulp van uw adviseur en de producent zijn er ook met groene middelen erg goede resultaten te behalen. Wachten is geen optie!

Vaak moeten we wachten en soms kunnen we niet wachten. Voor Hidde heeft het wachten geloond. Hij ging met de 1e prijs naar huis!

Hopelijk bent u net zo succesvol met uw ervaringen met de beschikbare groene middelen.

Bron: Jürgen Brokelman

Deel artikel