BLOG Wouter van Vliet: Als je denkt dat alles tegenzit, denk opnieuw

BLOG Wouter van Vliet: Als je denkt dat alles tegenzit, denk opnieuw

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is sectormanager tuinbouw bij Van Iperen. Wouter schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

'Het lukt echt niet hoor papa, ik kan het gewoon niet, u moet mij helpen.'

Samen met mijn kinderen sta ik gebogen over een lange rij domino steentjes. De vraag komt van mijn zoontje.

De steentjes zijn voor de vijfde keer omgevallen, net toen we bijna klaar waren. Moedeloos kijken ze me aan.

'Kom op, je kunt het best', zei ik en we begonnen voor de zesde keer vol goede moed aan het rechtop zetten.
We nemen dit keer wel minder risico en halen er een paar steentjes tussenuit. Als er een steentje gaat, dan valt niet direct de hele rij om.
 
Ik moest aan dit moment met mijn kinderen denken, toen ik een hoofdstuk zat te lezen uit een boek van Mark Verhees. De rode draad in zijn positieve boeken is dat je zelf voor een groot deel verantwoordelijk bent voor wat en hoe je denkt. Als je denkt dat alles tegenzit, blijf je gemakkelijker hangen in het verleden of raak je eerder gestrest over de donkere wolken in de toekomst, dan wanneer je positief denkt.
 
Natuurlijk is een gezonde dosis realisme en nuchter blijven denken goed. Maar is het glas nu half leeg of half vol?

Het is maar net hoe je het bekijkt en het kan bevrijdend werken om de positieve kanten te zien.

Sterker nog; als je met vertrouwen naar de toekomst kijkt en probeert kansen te zien dan slagen deze vaak nog ook. Als je denkt dat het toch niet gaat lukken, je je doel toch niet gaat behalen, dan wordt dat vaak de realiteit.
 
We zouden ons vandaag de dag zorgen kunnen maken om veel zaken om ons heen, we lezen het dagelijks in de krant. Probeer het eens op een andere manier te bekijken. Wij Nederlanders staan immers bekend om onze innovatiekracht en handelsgeest. Of zoals Queen Elizabeth II ooit zei, met haar indrukwekkende levenservaring van 96 jaar:
 
'Als het leven moeilijk lijkt, laten dapperen hun hoofd niet hangen om het verlies te accepteren. In plaats daarvan zijn ze des te meer vastberaden om te strijden voor een betere toekomst'

Bron: Wouter van Vliet

Deel artikel