Vraag KAS Weekkalender wk 49/50

10-12-2017    07:00   |    KAS TuinbouwCommunicatie

VRAAG: Wat is het verschil tussen bodemverbetering en wortelverbetering?

ANTWOORD: Planten benutten met hun totale wortelsysteem minder dan 10% van het totale beschikbare bodemvolume. Daarom maakt PHC een onderscheid tussen bodembiologie en wortelbiologie. In de bodem hebben grofweg de omzettende en bindende organismen de overhand. Zij zetten plantenresten en andere organische stoffen om en binden deze aan de bodemdeeltjes.

In de wortelzone is het een ander verhaal. In de wortelzone worden er direct suikers aangeboden. Deze komen rechtstreeks uit de fijne haarworteltjes. Deze suikers voeden andere soorten organismen. Hier zijn het vooral een aantal schimmelsoorten en de wortelbacteriën (rhizobacteriën) die de overhand hebben. Zij vormen de vrijmakende organismen. Zij maken mineralen, zoals fosfor, beschikbaar voor de plant.

Dus voor bodemverbetering zijn producten als Biovin en een aantal compostsoorten beschikbaar. Voor wortelverbetering zijn producten als Compete Plus en Colonize AG zeer effectief inzetbaar. Planten zijn uiteindelijk de echte bodemverbeteraars. Zij maken met ondermeer de vrijmakende rhizosfeer bacteriën dat de grond steeds gezonder en beter wordt, en meer CO2 kan vastleggen.

(Foto: Bodembacteriën en protozoa)

Plant Health Cure BV
Postbus 103
5060 AC Oisterwijk
T: +31 13 7200 300
E: info@spam-protectphc.eu
W: www.phc.eu