Blog: Eerst maar eens voorstellen...

Blog: Eerst maar eens voorstellen...

Een weblog van Robert van der Lans. Robert is directeur én ondernemer bij Horti XS en schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Voor wie mij nog niet kent: ik ben Robert van der Lans en heb mijn wortels in de glastuinbouw. Geboren als zoon van Chris en Anneke van der Lans, die in 1972 neerstreken in het toen gloednieuwe glastuinbouwgebied Madestein in Loosduinen.

De tuinbouwwortels gaan nog verder terug, want opa Kees van der Lans tuinierde nog aan de Houtweg te Loosduinen. Pal tegenover waar vandaag de dag het Leyenburg ziekenhuis staat. Destijds ging dat nog in de karakteristieke kasjes die we nu nog kennen van de enkele druivenkassen die er nog over zijn, uiteraard met de karakteristieke schoorsteen.

Als kind groeide ik dus eerst op tussen de komkommers die mijn vader met zijn broer teelde in de vollegrond. De kwekerij was voor die tijd al best grootschalig met zo'n 17000 m2. Het moet ergens in de jaren tachtig geweest zijn, dat de overstap naar de sierteelt werd gemaakt. Eerst een kort avontuur in anjers, maar vlak daarna de overstap naar de gerberateelt. Mijn vader en zijn broer behoorden bij de eerste kwekers die aan deze teelt begonnen en mijn neven Ronald en Erik, zijn nog steeds actief in deze mooie teelt.

Nadat ik de havo in Den Haag afgerond had, belandde ik, na een kort niet afgemaakt VWO avontuur, op de Middelbare Tuinbouwschool. Eigenlijk wilde ik vanaf de vwo gelijk de kwekerij in, maar dat vond vaders niet zo'n goed idee. Dus eerst verplicht twee jaar naar de MTuS in de Lier. Ik dacht dat ik daar niet veel leerde, het ging mij wel makkelijk af, maar later ben ik toch gaan inzien dat ik daar veel geleerd heb. Veel kwekerijen werden bezocht gedurende de praktijklessen. De achterliggende theorie in de gewone lessen, het zijn nog steeds zaken waar ik vandaag de dag mijn voordeel uit haal. Niet in de laatste plaats ook het netwerk wat je op zo'n school opbouwt, blijft je hele leven zijn waarde behouden.

Na de Middelbare Tuinbouwschool, bleek ik inmiddels toch zin te hebben in een vervolgopleiding en werden er nog vier jaren op de Agrarische Hogeschool in Delft aan toegevoegd, alwaar ik Agrarische Bedrijfskunde ging studeren. In 1995 studeerde ik hier af, met als afstudeerspecialisatie Marketing & Exportmanagement. Tijdens deze studie had ik al een bijbaantje bij Superflora, een dochter van de Van Duyn Groep (tegenwoordig beter bekend als Dutch Flower Group) en raakte ik al bekend met internationaal zakendoen, met name Engeland.

Superflora regelde voor mij voor een mooie afstudeerstage bij zusterbedrijf Star Dried Flowers in Rijnsburg. Een bedrijf gespecialiseerd in het drogen, verven en exporteren van gedroogde bloemen.
De afstudeeropdracht betrof een haalbaarheidsonderzoek voor het realiseren van een "retailconcept" voor de verkoop van droogbloemen aan winkelketens in Duitsland, Engeland en de Benelux, denk daarbij aan Intratuin, maar ook de Hornbach.

Na mijn stage ben ik nog twee jaar bij dit bedrijf als export manager blijven hangen, waarna ik in 1997 toetrad tot het familiebedrijf van der Lans Gerbera's. In die tijd nam de verkoop van snijbloemen in supermarkten met  name in Engeland een enorme vlucht en ontstond er vanuit de handel vraag naar grote uniforme partijen van verschillende snijbloemen waaronder ook gerbera.

Het bemiddelingsbureau van FloraHolland stimuleerde onder druk van enkele handelsbedrijven, samenwerkingscollectieven om aan deze vraag te voldoen. Zo ontstond ook de "germini-pool". Ik vertegenwoordigde namens onze kwekerij de belangen in dit collectief. Het bleek echter wekelijks een groot gevecht tussen de kwekers om de vraag te verdelen en een eerlijke verdeelsleutel was  lastig te vinden. Niemand wilde op maandag leveren, want dan was de klok veel duurder. De vraag op maandag vanuit de supermarkten was uiteraard juist op maandag het hoogst. Ik dacht hier veel over na en vanuit gevoerde gesprekken met Prominent (telersvereniging tomaat) en Flower4all (vereniging Santini) ontwikkelde ik een model, zodat eerlijke verdeling van de marktprijs mogelijk was. Het model kwam er op neer, dat alle kwekers aan een nog te op te richten coöperatie Colours of Nature zouden verkopen op basis van een kostprijs indeling. De wekelijkse opbrengst werd aan de hand van het model en de kostprijsindeling verdeeld. Zo maakte het voor de kwekers niet meer uit of zij op basis van maandag, dinsdag of vrijdag moesten leveren. De kwekers moesten uiteraard wel lid worden van de coöperatie Colours of Nature. De coöperatie bestaat vandaag de dag nog steeds en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de sector. In 2007 stapte ik uit de familiekwekerij en werd algemeen directeur van deze mooie coöperatie.

In 2010 ontstond een nieuw samenwerkingsverband Gro4U wat tot doel had om nauwere relaties aan te knopen met grootschalige winkelbedrijven. Ik maakte de overstap van Colours of Nature naar Gro4U, waar ik als commercieel directeur verantwoordelijk was voor het aanknopen van relaties met deze retail-ketens. Door verschil van inzicht over de strategische koers was dit helaas maar een kort avontuur en ben ik uiteindelijk in de sector van tuinbouwtechniek terecht gekomen. In eerste instantie als export manager bij Certhon, een toonaangevende speler in "turnkey-solutions".

Het "werknemersjasje" bleek mij niet zo goed te passen, dus het bleef bij één jaar. In 2014 hielp ik eerst mijn vriend Hayri Dogan, eigenaar van Detaconcepts en thans een toonaangevend uitzendbureau, met het uitbouwen van zijn bedrijf. In datzelfde jaar richtte ik in mei 2014 samen met een collega van Certhon, GreenAgro Projects op en begonnen wij met het verkopen van turnkey projecten in aanvankelijk uitsluitend de Russische markt. In 2017 zijn wij uit elkaar gegaan en ben ik onder Horti XS (spreek uit als Horti Acces) verder gaan. Tot op heden hebben wij projecten gerealiseerd in Rusland, China, Polen, India, Roemenië en Nederland.

Tot slot heb ik van 2011 tot 2019 de modulaire MBA Food & Finance aan de Nyenrode Universiteit mogen doen. De tijdens deze opleiding opgedane kennis is zeer van pas gekomen bij het opzetten van het bedrijf Horti XS.

Ik hoop jullie in mijn blogs veel te mogen vertellen over mijn ervaringen, worstelingen en avonturen die ik in verschillende rollen in de sector in al die jaren heb mogen maken.

Bron: Robert van der Lans

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v