Blog: 'Landbouw zonder chemie - Hoe dan?'

16-04-2018    11:03   |    Goedemorgen

Arne van Aalst, sales director Noordwest-Europa bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs, schreef deze blog exclusief voor Goedemorgen.

Op 28 maart organiseerde Foodlog haar eerste jaarlijkse congres, met als thema ‘Landbouw zonder chemie- Hoe dan?’ Koppert Biological Systems was die dag gastheer.

Ik ben zelf een groot gedeelte van de dag aanwezig geweest.  Naast beleidsmedewerkers, toeleveringsbedrijven, adviseurs, academici en retail waren er gelukkig ook redelijk veel agrarische ondernemers. Het is immers goed om over uitdagende thema’s te spreken, maar dan wel met de aanwezigheid van de producenten zelf.

Tijdens het congres stonden drie thema’s centraal:
1.    Hoe kunnen we de milieu-impact van de land- en tuinbouw significant omlaag brengen?
2.    Hoe kunnen we de registratie van nieuwe biologische middelen voor gebruik in deze sector versnellen?
3.    Hoe vinden we commerciële kansen voor boeren die duurzame teeltmethodes gebruiken?

Waar ik heel blij mee ben is dat er praktisch werd gedacht. Denken in oplossingen en mogelijkheden geeft ruimte tot veranderingen, iets wat op dit moment hard nodig is. We staan op een transitiepunt, juist als het gaat om voedsel produceren.

Zo ging een groot deel van het debat over de noodzaak van een integrale aanpak door telers, retailers, ngo's, consumenten en overheden. Die moeten meer met elkaar praten en samenwerken. Dan kunnen we uiteindelijk eerlijk, gezond en op een duurzame wijze geproduceerd voedsel bieden, waarbij de producent ook wordt beloond voor zijn inspanningen voor een duurzaam product.

Ik ben enthousiast over de mogelijkheden maar het moet niet bij praten blijven. Er moet nu ook actie aan worden gegeven. Ik ga ervan ( ik zeg bewust niet, ik hoop) uit dat het Foodlog jaarcongres hiervoor een mooie start mag zijn.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

KAS Special: JEM-id

In de KAS Special die onlangs uitgegeven werd, presenteren vijfentwintig tuinbouwbedrijven zich aan de 2500 studenten die wij ons...

KAS Special: Lans

In de KAS Special die onlangs uitgegeven werd, presenteren vijfentwintig tuinbouwbedrijven zich aan de 2500 studenten die wij ons...

BNR: De smaak van Rob Baan

Roelof Hemmen gaat op BNR nieuwsradio elke dag in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland in het programma...