Blog: Mannen komen van de komkommer, vrouwen van de tomaat

04-01-2019    08:24   |    Goedemorgen

Een weblog van Ronald Kloppenburg. Hij is Export Sales Manager bij Luiten Greenhouses. Kloppenburg schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

We kennen natuurlijk allemaal het gezegde (en velen zullen de boeken al hebben gelezen) dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. In het Westland kunnen we dat misschien vertalen dat mannen van de komkommer komen en vrouwen van de tomaat, gewoon omdat het leuk klinkt en goed bij onze sector past. Mijn uitleg zou heel simpel zijn. Slanke, strakke, rechtopstaande, stoere en mannelijke vorm voor de komkommer en de prachtig ronde vrouwelijke vormen, de diversiteit aan prachtige kleuren en het zachte huis van de tomaat.

Op de werkvloer hoor en zie je in de regel dat mannen makkelijker met elkaar kunnen samenwerken dan vrouwen kunnen. Niet gelijk in opstand komen dames, ik weet het, er zijn veel uitzonderingen.
Maar hoe zit het met het samenwerken tussen mannen en vrouwen in onze sector en hoe zit het met het verschil en toepassing van de skills?

In de regel zijn vrouwen beter in het organiseren en zijn mannen innovatiever. Vrouwen willen altijd gehoord worden, echter willen mannen liever niet praten over wat hen privé bezighoudt. Natuurlijk mensen, weer die uitzonderingen, ik weet het.

Mannen en vrouwen hebben verschillende eigenschappen en kwaliteiten. Wanneer je beide seksen naar hun competenties vraagt, blijkt dat de werkende vrouw zichzelf vooral sterk vindt in het nemen van verantwoordelijkheid, planning en organisatie, nauwkeurig is en klantgericht. Mannen vinden zichzelf vaak goed in het ontwikkelen van een visie, zijn innovatief, voelen een sterk leiderschap en kunnen delegeren.

Het uiterlijk is voor vrouwen belangrijker dan voor mannen. Vrouwen vinden dit omdat ze dan het gevoel hebben serieuzer te worden genomen. Tevens zijn ze socialer ingesteld.
Bij een sollicitatiegesprek zal een vrouw vragen stellen als: ‘Hoe is de werksfeer?’, ‘Hoe groot is het team?’, ‘Doen jullie ook leuke dingen buiten het werk om?’ ‘Vinden er bedrijfsfeestjes plaats?’
Mannen vragen vooral naar de doorgroeimogelijkheden, functietitel en scholingsmogelijkheden. Ook hier uiteraard weer veel uitzonderingen.

Mannen verwerken informatie op hoofdlijnen en vinden details minder belangrijk. Vrouwen zijn van de details en verwerken informatie minder op hoofdlijnen. Kortom, vrouwen lezen de kleine lettertjes.

Als vrouwen een meningsverschil hebben dan heeft dat invloed op alle aspecten van hun relatie met de collega. Bij een meningsverschil is dit werkelijk voelbaar. Mannen gaan na een meningsverschil eenvoudig over op een ander onderwerp. Als een vrouw een probleem heeft gaat zij op zoek naar begrip. Als een man een probleem heeft wil hij geholpen worden en wil hij gezamenlijk naar een oplossing zoeken.

Mannen scheiden zaken als werk en relatie, vrouwen doen dat veel minder. Vrouwen vinden het prettig om ‘alle’ aspecten van het leven met elkaar te delen.

Het zijn hele duidelijke verschillen, maar hoe mooi is dat. Bij mij op de afdeling is een eerlijke verdeling aanwezig, twee mannen en twee vrouwen. Erg leuk, leerzaam en we laten elkaar, zoals bij ons hele bedrijf, in de waarde. We leren veel van elkaar en er zijn momenten dat de mannen meer praten dan de vrouwen...

Onze sector is groeiende in het aandeel van vrouwen, daar waar het vroeger echt een mannenwereld was. Het wordt er leuker en beter op. Ook aan de top in onze sector zie je steeds meer vrouwen, geweldig! Deze vrouwen hebben veel minder het ‘haantjesgedrag’ in zich. Helaas is het in sommige culturen nog even wennen die vrouwen aan de top maar ook dat gaat hopelijk veranderen. Werk aan de winkel voor de Nederlandse man die actief is in onze sector.

Leven en laten leven, delen en vermenigvuldigen, tomaat en komkommer, het past allemaal perfect samen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

It's a wrap!

Onze collega's van KAS Magazine zijn de afgelopen tijd weer druk geweest met het maken van de nieuwe editie....