BLOG Martine van der Meer: Ik heb me over laten halen...

20-07-2022    09:49   |    Martine van der Meer

Een weblog van Martine van der Meer. Zij is verantwoordelijk voor communicatie en HRM bij CombiVliet. Martine schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Vorige week belde een journalist van het NRC mij, Christiaan. Een aardige jongen die een bedrijf uit de tuinbouw zocht die iets wilde vertellen over de mogelijke maatregelen om flexibele arbeid verder in te perken. Als ik het woord media hoor gaan bij mij echter de alarmbellen! Want wat is het uiteindelijke doel, waar zijn ze daadwerkelijk naar op zoek, zoeken ze bevestiging voor hun provocerende stellingen, gaat ze knippen en plakken zodat er weer een negatief beeld ontstaat over onze branche?

Natuurlijk was dit niet het geval... Wat ze allemaal in eerste instantie zeggen. Zoals centraal afgesproken heb ik ze naar Glastuinbouw Nederland doorverwezen. Maar hij wilde geen vertegenwoordigende partij, maar een bedrijf zelf.

“Want als jullie je als ondernemers niet laten horen, hoe moet de wereld dan weten wat er leeft in jullie branche. Een tegengeluid helpt de publieke opinie en de beleidsmakers mogelijk beïnvloeden.“ Tja, daar zit wat in! Dus ik heb me over laten halen. Tegen m’n principes in, maar ik dacht, ik doe het gewoon….
Er kwam een goed verhaal in de media over de gevolgen van het terugdringen van flexibele arbeid. Natuurlijk had ik het uitgebreider en net even anders willen omschrijven, maar de kern stond er wel in: Als flexibele arbeid omgezet kan worden in vaste arbeid en werknemers dit zelf zien als een meerwaarde, moet dit mogelijk zijn. Ik hoor geluiden van mensen uit bepaalde branches zoals bijvoorbeeld onderwijs, zorg, supermarkten waar mensen voordat ze recht hebben op een vast contract, weer buiten staan, zonder werk. Terwijl er naar mijn bescheiden mening toch een groot tekort is aan jaarrond medewerkers in deze branches. Dat is best gek!

Als ik naar de tuinbouw kijk, ligt dit anders. Planten en bloemen hebben een korte levenscycles. Tomatenplanten worden na 10-11 maanden vervangen en dan duurt het nog eens 2-3 maanden voordat de eerste tomaatjes verschijnen dus in die maanden is er heel weinig werk. Door de belichting werd het jaarrond telen een mogelijkheid waarbij er beter gepland kon worden om een deel van de arbeid te spreiden. Echter door de hoge energieprijzen, zullen er veel teelten niet meer voorzien worden van groeilicht in een periode dat er te weinig zonlicht is. Met als gevolg dat de behoefte aan flexibele arbeid steeds groter wordt. Is dat erg? Het is de tuinbouw van vroeger toen er nog geen groeilicht bestond. Echter als de regering seizoensarbeid onder de noemer ‘van flex naar vast’ schaart, dan gaat dit grote problemen geven. Met een nog hogere inflatie door duurdere arbeid. Het lijkt of we een overregeld land worden met steeds meer dure problemen, door de regels die we creëren. Want heeft iemand in Den Haag er weleens overna gedacht dat mensen die vanuit het buitenland hier komen om een seizoen(en) te werken, geen vast contract willen. Zij willen in korte tijd veel geld verdienen om een bestaan op te bouwen in hun thuisland. Zij willen niet allerlei regelingen als PAWW, pensioen, WIA, etc. Zij willen boter bij de vis! En wat doet Den Haag? Die creëren hokjes om mensen in te proppen die er naar hun maatstaven horen. Terwijl ze de mensen niet eens persoonlijk kennen of weten wat ze echt willen. Dat is best gek!

Ik hoop dat ze het NRC lezen...


Reacties (3)

Peter Loef at 20.07.2022

Hoi Martine,
Perfect verwoord, dat is aan jou wel toevertrouwd! Ik heb het artikel gelezen, boodschap was duidelijk. Klasse en helemaal mee eens. Nuances zoals je beschrijft zijn zo logisch maar worden niet geduid omdat het niet scoort en past in het beeld wat door media gecreëerd is en vanuit de gedachte dat ondernemers alleen maar uit zijn op gewin over de ruggen van anderen. Dit ontmoedigt als we niet uitkijken ondernemers die intrinsiek goed werkgeverschap nastreven collectief mee te blijven doen en meedenken over hoe we 'de foute' bedrijven uit de markt krijgen. Mogelijk (hopelijk) gaat het verplichte certificeringsststeem straks z'n werk doen. Wat overigens alleen zal slagen als daarbij onlosmakelijk strakke handhaving door de Nederlandse Arbeidsinspectie plaatsvindt.
Succes in wat je doet. We blijven elkaar volgen en steunen!!

loan financial at 26.07.2022

Good day. Quick loans Service available here. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti

Eclipse FX at 12.08.2022

Hallo dames en heren, Waarom een ​​lening aanvragen en schulden hebben als u kunt investeren in Cryptocurrency.

Ik ben Sharon Tate Reeves, ik ben een makelaar en expert in cryptocurrency-handel en -investeringen. Veel mensen moeten hebben gehoord over cryptocurrency (Bitcoin, Ethereum etc) en hoe mensen er veel geld mee verdienen, maar je weet niet hoe je het moet aanpakken. Nou, ik breng je goed nieuws. Ik voer een programma over cryptocurrency-handel uit met behulp van mijn strategie en analyse om meer winst te maken. Je kunt wekelijks meer dan 10.000 euro verdienen met handelen en beleggen in cryptocurrency als je mijn strategie gebruikt.

De voordelen zijn dat u het hele proces en de strategie leert en binnen een week kunt verdienen.

Let op: financiering, opnames en portefeuilles worden alleen door u gedaan, dus uw geld is beveiligd.
Ik verdien slechts 20% als commissie voor het handelen op uw account na uw succesvolle opname.

Hieronder vindt u mijn contactgegevens:

E-mail: eclipseforexbroker@gmail.com
Test/WhatsApp: +1 (201) 754-8785

Dit is een zeer veilige en legitieme manier om geld te verdienen. We weten allemaal hoe de inflatie snel toeneemt en we moeten ons inkomen diversifiëren. Dit is een kans voor jou.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Geslaagde Horti Experience

Al weer voor de achtste keer bezochten de buitenlandse Royal Brinkman medewerkers deze week het hoofdkantoor...