Blog: Vier uur “lanterfanten”? Waarom niet?

24-05-2018    09:23   |    Peter Smulders

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Smulders is mede-eigenaar van Free Launch Training en Coaching. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Wie wil het niet? Vier uren over hebben per week. Om dat te doen waar je normaal niet aan toekomt. Die lastige klus eindelijk aanpakken. Je toekomstplannen overdenken. Of maak het nog bonter: even sporten of wandelen onder werktijd. Je werk is toch al af.

Recent las ik nog een artikel over het effect van regelmatig even pauzeren. In een artikel legt psychiater, coach en hersenonderzoeker Srini Pillay* uit hoe je effectiever werkt, als je de focus even loslaat. Die vier uur zou je alleen daar al perfect voor kunnen gebruiken.

Hou toch op. Vier uur over, dat lukt niemand.

Niet zomaar, nee. Maar het kán wel. Het vraagt alleen om een andere mindset. Vier uur tijd winnen is niets anders dan delegeren en loslaten wat je helemaal niet hoeft te doen. ‘Nee’ durven zeggen tegen klussen die je ongemerkt naar je toe trok. Met de beste bedoelingen. Dienstbaar als je bent. Of gewoontedier als je bent. 

Maar ik heb echt heel veel taken op een dag.

Zeker. Maar als trainer en coach zie ik vaak iets heel anders in de weg staan. Dan blijkt niet altijd het werk de bottleneck te zijn, maar vaak ook de persoonlijkheid van iemand. Veel managers willen niet teleurstellen. Omdat ze nogal servicegericht zijn. Of omdat ze bang zijn voor commentaar.

Even de betonvloer vegen

En dan heb je ook de leidinggevenden en managers nog. Zo coachte ik onlangs een directeur van een groot tuinbouwbedrijf. Na elke werkdag veegt hij de betonvloer. Dat had hij altijd al gedaan. Hij had daar plezier in. ‘Ach dat doe ik in wat verloren uurtjes’, vergoelijkte hij het. Maar ondertussen liep zijn agenda over. 

Nog een valkuil: de selfmade man

Een ander voorbeeld: een glasgroentebedrijf. De directeur is een échte tuinder.  Het bedrijf is doorgegroeid van familiebedrijf tot een succesvolle onderneming met behoorlijk wat personeel. En ja, hij vindt het nog altijd prachtig om met de teelt bezig te zijn. Ondanks dat hij een uitstekende teeltman heeft. En daar zit een valkuil.

Het bedrijf heeft een échte leider nodig. Die tijd nodig heeft om te kunnen managen. En dat gaat veel verder dan alleen teelt.  Daarvoor zijn tenslotte anderen aangenomen. Dat inzicht lijkt een open deur, maar het loslaten van wat je lief is valt niet mee.

Dus ga ook vier uur tijd winnen.
 

En vindt daarmee minder stress en een hogere productiviteit. Meer structuur.  En de regie over je eigen agenda. Je stelt makkelijker prioriteiten en gooit ballast over boord. Geen pos-its of todo-briefjes meer. Je niet meer bezighouden met álles. Maar juist veel delegeren en aansturen. Dat motiveert óók nog eens je medewerkers. Want die zijn blij met die nieuwe taak.  Weet jij al wat je met die vier uur extra gaat doen?Succes. 

*Srini Pillay is coach, therapeut en assistent-professor psychiatrie aan Harvard Medical School en Harvard Business School. Met zijn onderneming NeuroBusiness Group helpt hij werknemers om minder te focussen. Naar een idee van: tekstnuance, Wilma van Rooijen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Visbeen en Post-Kogeko fuseren

Visbeen en Post-Kogeko gaan samen verder als Daily Logistics Group. Met deze fusie wordt DLG een top 20 speler in de Nederlandse logistieke...

Extra geld voor Groenpact

Voor ruim 300 genodigden is woensdag 16 januari ‘Groenpact 2e fase’ gepresenteerd op de Groenpact Manifestatie in Groenekan. De minister...