Blog: 'Zuid-Korea in de ban van Oranje of andersom?'

19-02-2018    11:01   |    Sjaak Bakker

Een weblog van Sjaak Bakker. Hij is algemeen directeur van Ridder HortiMaX Growing Solutions in Maasdijk. Bakker schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Met de olympische winterspelen zien we elke dag beelden uit Zuid-Korea. Het land, wat sinds 1945 gesplitst is van het communistische Noord Korea. Officieel is er nooit een vredes akkoord gesloten dus formeel zijn ze nog steeds in oorlog met elkaar. Des te mooier om te zien dat we bij de opening van de spelen één vlag en één team Korea gepresenteerd kregen. Onze sporters of beter, team NL laten zich op de spelen van hun beste kant zien. Oranje staat bij de Koreanen op een bijzondere plek. En wij hebben ons bekendste exportproduct Guus Hiddink als ambassadeur. Hij bracht immers in 2002 hun elftal tot de halve WK finale.  

Hier deed onze koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan de spelen en Seoel nog een schepje bovenop. Hij sprak daar voor ons allen en zei "Centraal staat de vraag hoe we in de komende tien of twintig jaar onze welvaart en ons welzijn waarborgen", aldus onze  koning op de tweede dag van zijn staatsbezoek aan Zuid-Korea. Het gaat volgens hem daarbij niet om spierkracht, maar om denkkracht en creativiteit. Maar ook ''hoe we onze land- en tuinbouw nog intelligenter kunnen maken, zodat goed voedsel betaalbaar blijft voor iedereen", aldus onze koning. Volgens de koning hebben beide landen bijzonder sterke troeven. ''Korea is toonaangevend in intelligente mobiliteit. Nederland behoort tot de wereldtop in land- en tuinbouw. Korea heeft een grote staat van dienst als high tech-land. Nederland blinkt uit in watermanagement. Zo kunnen we elkaar vooruit helpen", meende de koning.

Kansen zou je denken. Zuid-Korea is na China de belangrijkste handelspartner van Nederland in Azië. Omgekeerd is Nederland voor Zuid-Korea de op drie na grootste handelspartner in Europa. Wij importeren vooral technologie uit het land, Zuid-Korea importeert uit Nederland voornamelijk zuivel, vlees en landbouwmachines. Toch bestaat de land-en tuinbouwsector voor de overgrote meerderheid uit kleine, individuele boeren met een lapje grond.

Ook vergrijzing is een thema waar de 51,5 miljoen Koreanen mee kampen. Er zijn inmiddels meer jongere dan oudere maar die werken dan wel weer 1,5 keer zoveel uren per jaar dan wij Nederlanders. Technologie zit de Koreanen in de genen en gaan prat op hun, op de winterspelen geïntroduceerde 5G netwerk. De snelste internet verbinding te wereld. En wat vonden jullie van die robot die in december het olympische vuur 150 meter verder bracht op weg naar Pyeongchang

Laten we ons niet blind staren op de door flinke overheidssteun groeiende conglomeraten  als Samsung, LG, Daewoo en Hyundai. Sommige van deze bedrijven gaan nu gebukt onder een ongelooflijke schuldenlast, de rederij Hanjin ging vorig jaar zelfs failliet.

Een ander probleem is dat deze multinationals, veelal familiebedrijven, niet zelden op een militaristische manier worden geleid. En dat zorgt weer voor gebrek aan innovatie en creativiteit. Dit staat haaks op wat ze willen doen laten geloven op de TV, maar stel dat dit waar is... Dan hebben onze koning samen met team NL de deur op een kier gezet om onze betrekkingen verder uit te bouwen.

Dus ik zeg: op naar Zuid-Korea!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

KAS Special: JEM-id

In de KAS Special die onlangs uitgegeven werd, presenteren vijfentwintig tuinbouwbedrijven zich aan de 2500 studenten die wij ons...

KAS Special: Lans

In de KAS Special die onlangs uitgegeven werd, presenteren vijfentwintig tuinbouwbedrijven zich aan de 2500 studenten die wij ons...

BNR: De smaak van Rob Baan

Roelof Hemmen gaat op BNR nieuwsradio elke dag in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland in het programma...