'Extra gas lijkt ijdele hoop'

19-11-2021    10:22   |    AgroEnergy

Het weer zal komende week wisselen: komende dagen meer wind en zachter, vanaf maandag wordt het kouder met minder wind. Het lijkt erop dat de kou ruim een week aanhoudt. De LNG aanvoer blijft komende weken goed: er worden tot eind deze maand nog 5 LNG tankers verwacht op Gate, 4 in de UK en 2 of 3 in Zeebrugge, meldt AgroEnergy in het wekelijkse marktbericht.

"De huidige gasprijs hier is interessant voor LNG producenten in Rusland en de Arabische landen. LNG in Azië handelt op ca 105 ct/m3 voor januari en februari 2022 en 45-50 ct/m3 voor alle resterende maanden in 2022. De LNG prijs van de voorste maanden lijkt meer beïnvloed te worden door de situatie in Europa dan door vraag en aanbod in Azië zelf. De gasprijs in de VS (Henry Hub) is nog rond 15 ct/m3."
 
Extra export vanuit Rusland ijdele hoop
Het lijkt intussen ijdele hoop dat Rusland zijn exporten op korte termijn zal opvoeren. Dat betekent dat een forse prijsdaling van de daggasprijs en de gasprijs voor de frontmaanden zeer onwaarschijnlijk is. Er is vanaf vandaag tot en met zondag voldoende aanbod voor vulling van voorraden, wat ongetwijfeld tot wat prijscorrectie omlaag leidt. Vanaf maandag is te verwachten dat de vraag sterk toeneemt, wat opwaartse prijsdruk betekent.
 
De grote onzekerheid blijft nieuws over Nordstream2. Je zou verwachten dat de kritische voorraadsituatie in Duitsland ertoe leidt dat de betrokken partijen bij het goedkeuringsproces de formele issues die de BundesNetzAgentur heeft geconstateerd snel op proberen te lossen. Ieder nieuws hierover werkt als een joker op de daggasprijs en de prijs voor de frontmaanden gas en elektriciteit

Gas en elektra lange termijn
De meest bepalende factor komende week blijft het nieuws over NordStream2. De lange termijnprijzen zullen dus vooral de richting van de korte termijnprijzen gedempt volgen. Verder blijft de situatie dat de WKK sparkspread voor de lange termijn goed zijn. De trendlijn in de lange termijn gas- en elektriciteitsprijzen is duidelijk omhoog.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws