FvD wint bij Provinciale Statenverkiezingen

21-03-2019    10:15   |    Goedemorgen

Forum voor Democratie is de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij staat na de eerste tellingen op 12 zetels in de Eerste Kamer. De VVD staat op hetzelfde aantal, maar heeft minder stemmen gekregen. De opkomst lag met 56 procent een stuk hoger dan vier jaar geleden, toen 47 procent van de kiezers naar de stembus kwam.

In tuinbouwgemeente Westland was Forum voor Democratie ook de meest populaire partij bij de stemmers, gevolgd door VVD. De traditioneel 'agrarische' partij CDA werd derde met 16 procent van de stemmen. In de gemeente Lansingerland, regio Oostland, ziet de top 3 er net wat anders uit: VVD is de grootste, gevolgd door FvD en CDA. Voor de hele provincie Zuid-Holland is Forum voor Democratie de grootste partij geworden met 11 zetels, gevolgd door VVD, die 9 zetels behaalde. Daarna volgen GroenLinks, D66 en PvdA met ieder 5 zetels. 

Noord-Holland
In Noord-Holland werd GroenLinks de grootste partij met 9 zetels, een winst van 5. Ook Forum voor Democratie behaalde hier 9 zetels. VVD (8), D66 (6) en PvdA (6) volgen daarna. In Aalsmeer staan Forum voor Democratie en VVD nagenoeg gelijk met 21,1 en 20,5 procent van de stemmen. In de gemeentes in de regio West-Friesland werd ook het meest gekozen voor Forum voor Democratie. 

Oosten
In het oosten van Nederland ziet het beeld er wat anders uit. In de gemeente Zaltbommel (West-Gelderland) was SGP de grootste partij, gevolgd door VVD en FvD. Het zuiden van Nederland kiest traditioneel voor het CDA: die partij is in nagenoeg alle gemeenten van Limburg de grootste. In Noord-Brabant wint VVD, maar in de oostelijke gemeenten van Brabant is CDA de grootste partij.
In het noorden ziet de uitslag er als volgt uit: in Midden-Drenthe wordt de top 3 gevormd door VVD, PvdA en CDA en in Friesland en Groningen strijden CDA, CU, PvdA en FvD om de eerste plekken.

Foto: Instagram Forum voor Democratie


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Matching Days bij Logico

Van dinsdag 2 juli tot en met vrijdag 5 juli organiseert Logico de Matching Days in De Lier. Tijdens deze dagen worden zowel de noviteiten,...

Nieuwe eigenaar Hinova

Per 1 juli neemt Henk van der Meer afscheid als uitvinder/eigenaar en draagt hij werkzaamheden van Hinova over aan Hans Weisbeek.