Pleidooi voor snellere doorlooptijden Ctgb

17-03-2021    09:41   |    Glastuinbouw Nederland

Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en Greenports Nederland pleiten bij de overheid voor kortere wachttijden en snellere doorlooptijden bij het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). De land- en tuinbouwsectoren willen graag verder verduurzamen. Maar dat lukt niet zolang er niet voldoende groene gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn.

In de Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen hebben de overheid en de sectoren afgesproken dat groene gewasbeschermingsmiddelen en biologische middelen, sneller beschikbaar moeten komen voor gebruik in Nederland. Volgens directeur Piet Boonekamp van Artemis, de koepel voor producenten van biologische gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten, blijven ingediende toelatingsdossiers te lang op de plank liggen. “Er zijn wachttijden van drie tot vier jaar. In de hele Europese Unie wachten op dit moment maar liefst 140 biologische middelen op een toelating.”

Bij het Ctgb is een gebrek aan capaciteit, aldus Boonekamp. “Dat komt onder andere door de vele beoordelingen voor de herregistratie van middelen. Terwijl juist nu de focus zou moeten liggen op toelating van nieuwe, biologische middelen. Middelen die passen in de transitie naar weerbare teeltsystemen in 2030. De urgentie is groot, want tien jaar is weinig tijd voor zo’n grote transitie in de land- en tuinbouw.”

Lees hier meer


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Video: Tomberry

In het Westland worden bijzondere groenten en fruit geteeld. De WOS bezoekt daarom verschillende telers om...