'Inzet van nematoden wordt steeds interessanter'

24-10-2019    09:56   |    Goedemorgen

De vraag naar nematoden neemt toe, zowel binnen als buiten de kas. Dat laat Arno van der Zwan, accountmanager bij Koppert Biological Systems, weten in KAS Magazine.

Die toename komt doordat telers en hoveniers tegenwoordig nauwelijks nog chemie mogen inzetten, zo geeft Van der Zwan aan. “Er ontstaat langzaam een omslag in denkwijze. Telers worden steeds vaker geconfronteerd met de beperkingen van chemie. Bijvoorbeeld doordat chemische middelen minder of helemaal niet meer mogen worden ingezet, of door resistentie minder effectief worden.”

Bovendien hebben bepaalde invasieve plagen, zoals de Buxusmot of de eikenprocessierups, een enorme boost gegeven aan het nematodengebruik buiten. “Bij de bestrijding van de eikenprocessierups kun je nematoden eerder inzetten dan chemie. Direct nadat de eipakketten zijn uitgekomen, kun je met nematoden aan de gang. Dat is een maand eerder dan bij chemie. Dus voordat de rups haartjes heeft, kun je al een eerste klap uitdelen door nematoden op de stam toe te passen. Terwijl je nog geen chemie kunt inzetten, omdat je nog geen blad hebt.”

Bijkomend voordeel is dat je geen vraat hoeft te accepteren. “Chemische middelen spuit je op het blad, waarna een rups het middel via het blad binnenkrijgt. Nematoden dringen het insect binnen en zorgen ervoor dat het niet meer kan vreten. Ook zijn nematoden veel minder selectief dan bijvoorbeeld roofmijten, waardoor ze breed kunnen worden ingezet.”

Lees hier het volledige artikel


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen: 2 uur Oreon

ACTUEEL HORTI THEMA - Wat zijn de voordelen van watergekoelde led-verlichting? Je hoort er morgen alles over...