Lisianthus onder full-LED: hoe reageert het gewas?

20-07-2021    10:12   |    Glastuinbouw Nederland

Plant Lighting doet onderzoek naar LED-belichting bij lisianthus. Door de hoge intensiteiten belichting bij dit gewas kan met LED veel worden bespaard aan elektra. Echter, in de praktijk waren nog veel vragen over de reactie van lisianthus op LED-licht. geven het ontbreken van warmtestraling en het andere lichtspectrum geen problemen met de teeltsnelheid en de strekking?

In klimaatcellen is een aantal fundamentele vragen beantwoord. In het najaar van 2021 gaan de kasproeven van start in het onderzoek ‘Lisianthus toekomstbestendig stap één: minder elektra met LED’, zo meldt Glastuinbouw Nederland.

Klimaatcelproeven
In de klimaatcellen van Plant Lighting is de winter gesimuleerd met daglichtsimulatoren. Het winterdaglicht is aangevuld met verschillende manieren bijbelichting (300 µmol/m2/s). Uit de eerste proef is gebleken dat lisianthus telen onder een full-LED spectrum prima kan. Wel bleek het noodzakelijk om een minimale dosis verrood aan het spectrum toe te voegen, anders treedt er een teeltvertraging op van minimaal één week. Zonder verrood is het moment van belichten sterk bepalend voor de bloeisnelheid: wanneer je de dag start met zonlicht levert dit tenminste één week teeltvertraging op, ten opzichte van wanneer je de dag eindigt met zonlicht.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...