Nederlandse chrysanten sieren kerken Rusland

19-01-2021    10:45   |    Goedemorgen

De Russisch-orthodoxe kerk is de afgelopen decennia voor veel Russen steeds belangrijker geworden. Juist ook de tradities uit de Russische geschiedenis nemen voor veel Russen een belangrijke plaats in hun dagelijks leven in. En bloemen zijn een van die tradities.

Natasja Mironova van Sobolj bracht de traditie van het versieren van kerkgebouwen met bloemen samen met de liefde die Russen voor Nederlandse chrysanten hebben. Zij startte een eerste project in 2019 en nu 2 jaar later blijkt dat de missie om de bloementraditie bij kerken nieuw leven in te blazen geslaagd is.

In januari 2019 werd voor de collectieve campagne Just Chrysanthemum het eerste project uitgevoerd: aankleding van een traditionele dorpskerk ter gelegenheid van Russisch Kerstmis (6-7 januari). Samen met lokale bloemisten, die weten welke regels gelden voor toepassing van kleuren en vormen, werd een selectie gemaakt uit het brede assortiment van Nederlandse chrysanten.  En vervolgens is het hele project in woord en beeld vast gelegd door Natasja en haar team. “We hebben bij dit project een interview  gedaan met de priester van de kerk. Dit gesprek kreeg vorm in zowel een artikel als een video-clip, die beiden via mijn platform Flower Experience  en diverse social mediakanalen zijn gedeeld. Op deze manier beleefden honderdduizenden Russen dit prachtige project mee.”

Ook binnen een netwerk van kerkgenootschappen is de inspiratie gedeeld. Ter gelegenheid van Kerstmis in januari 2020 kreeg de aankleding van kerken met chrysanten in heel Rusland daardoor al navolging. In januari 2021 namen nog meer kerken de inspiratie over. Plaatselijke bloemisten verwerkten chrysanten volgens traditionele gebruiken, niet alleen in dorpen, maar ook in steden als Moskou, St.Petersburg, Rostov aan de Don en Vladivostok.

Sobolj laat met dit project zien dat frisse ideeën, die aansluiten bij tradities, emoties en beleving van Russen, een succes kunnen worden in de promotie van bloemen in Rusland. Via platform Flower Experience en social media kan iedereen deelgenoot worden van de beleving die chrysanten of andere Nederlandse bloemen teweeg kunnen brengen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws