'Lat gaat omhoog in 3e Autonomous Challenge'

26-04-2021    09:45   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - De 3e Autonomous Greenhouse Challenge zal dit jaar met sla plaatsvinden, waarbij de teelt volledig door kunstmatige intelligentie zal worden aangestuurd en ondersteuning door bijvoorbeeld teeltadviseurs wordt uitgesloten. "Daarmee wordt de lat weer een stukje hoger gelegd", zo gaf Anne Elings, onderzoeker gewasfysiologie bij Wageningen U&R Business Unit Glastuinbouw vanochtend aan op Paprika Tasty Radio.

Autonome en datagedreven aansturing van kassen met behulp van sensoren, beeldherkenning, big data, rekenmodelllen en kunstmatige intelligentie is sterk in opkomst. Wageningen U&R speelt hierbij een voortrekkersrol. Eerdere edities van de Autonomous Greenhouse Challenge met komkommer en tomaat hebben aangetoond dat er een beter rendement kan worden bereikt dan de referentieteelt liet zien. De 3e Challenge zal met sla plaatsvinden.

Onderzoeker Anne Elings legde uit hoe het traject van deze 3e challenge eruit gaat zien en wat er van de deelnemers wordt verwacht. Hij roept partijen op om deel te nemen. "Het is geen gemakkelijke opgave en het kost veel tijd. Maar je krijgt er ook enorm veel kennis voor terug. De uitdaging is om zoveel mogelijk gebruik te maken van zoveel mogelijk getallen en op basis daarvan goede beslissingen te maken. We staan aan het begin van een nieuwe ontwikkeling, dus zorg dat je daarbij bent, zou ik zeggen."

Aanmelden voor de challenge kan via www.autonomousgreenhouses.com. Luister het gesprek met Anne Elings terug via goedemorgen.podbean.com.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws