Samen het water beheersen

20-11-2018    09:51   |    Goedemorgen

Om te bekijken hoe de tuinbouw, het hoogheemraadschap en de provincie nog meer kunnen samenwerken om extreme regenval en extreme droogte te kunnen beheersen, werd maandag de bijeenkomst 'Extremen in balans, beheersen doe je samen!' gehouden.

In het World Horti Center werd eerst de unieke film 'Pompen of verzuipen' vertoond. Daarna waren verschillende paneldiscussies over wateroverlast, droogte en maatregelen voor de toekomst. Aan tafel zaten onder meer Jacco Vooijs van LTO Glaskracht Nederland, Mark Alblas van MeteoGroup, verschillende vertegenwoordigers van Hoogheemraadschap van Delfland en Wim Voogt van Wageningen Plant Research. Adri Bom, voorzitter van Greenport West-Holland, betoogde dat water hoog op de agenda staat bij alle Greenports in Zuid-Holland. In het Innovatiepact van Greenport West is water samen met digitalisering een van de speerpunten. Dinsdag wordt het convenant klimaatadaptatie getekend, waarin gemeenten, provincies, waterschappen en het rijk samen gaan werken.

Willem Snoeker van verzekeraar Achmea stelde dat vanuit risicoperspectief voorkomen beter is dan verzekeren. Rainlevelr, een initiatief van de tuinbouw en het Hoogheemraadschap van Delfland, is daar een goede oplossing voor. In Rainlevelr dragen tuinders bij aan droge voeten door vóór een zware bui ruimte te maken in hun hemelwaterbassin of silo. Dat doen ze op vrijwillige basis na een seintje van Delfland. Het hoogheemraadschap draagt eenmalig bij in de investering voor extra voorzieningen. 

Verschillende kwekers namen deel aan de ronde tafelgesprekken en deelden hun ervaring met Rainlevlr. Wilko Wisse van Lans tomaten, Ewald de Koning van Ter Laak Orchids en Bert van Ruijven van Arcadia Chrysanten. Om het systeem te verbeteren en het water nog sneller onder controle te hebben, is digitalisering en automatisering van Rainlevr van belang. 

Foto: Twitter Jolanda Heistek


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Mobiele Tuinen ‘From Boskoop’

De Mobiele Tuinen ‘From Boskoop’ laat de inwoners van Alphen aan den Rijn en omstreken kennis maken met de sierteelt in de regio Boskoop,...