Snoeptomaatjes Agro Care uit Marokko nu Fairtrade

27-10-2020    10:04   |    Goedemorgen

Sinds kort hebben de Marokkaanse snoeptomaatjes van Agro Care het Fairtrade-keurmerk. Wie deze tomaten koopt, steunt de lokale bevolking in Marokko. Er wordt volop geoogst van deze heerlijke en eerlijke tomaatjes, zo laat Harvest House weten.

De Nederlandse kwekerij Agro Care is aangesloten bij Harvest House en heeft al een aantal jaar ervaring met Fairtrade. In 2013 startten zij Desert Joy in Tunesië, waar zij de eerste Fairtrade-snoeptomaatjes teelden. Quality Tomato Marocco, het Marokkaanse teeltbedrijf van Agro Care, is sinds kort ook gecertificeerd. “Daardoor kunnen we nu jaarrond Fairtrade snoeptomaatjes leveren”, zegt operationeel directeur Ad van Kester trots. Naast de bedrijven in Tunesië (40 ha) en Marokko (18,5 ha) heeft Agro Care drie locaties in Nederland van samen ruim 150 ha.

Fonds
Wie Fairtrade-producten koopt, steunt eerlijke handel. Dat geldt ook voor de tomaten. Van Kester: “Als bedrijf willen we graag wat terugdoen voor het land. Daarom kiezen we voor Fairtrade. Voor de medewerkers is er een fonds opgezet. Van elke verkochte Fairtrade tomaat gaat een percentage rechtstreeks naar dit fonds. De medewerkers bepalen zelf wat er met dat geld gebeurt.”

Bij QTM is gekozen voor een project om het analfabetisme onder de medewerkers sterk terug te dringen en een aanvullende verzekering voor medische zorg voor de hele familie. Ook worden schoolspullen gekocht en kleine evenementen gesteund. Bij Desert Joy is dankzij het Fairtrade-fonds een keuken opgezet, waar gezonde maaltijden tijdens werkuren worden gemaakt, en een kinderopvang gerealiseerd, zodat vrouwen kunnen werken. Van Kester: “Alle projecten dragen bij aan een beter leven van onze medewerkers, hun familie en de leefomgeving.”

Teelt
De medewerkers in Tunesië en Marokko telen de tomaatjes met veel aandacht voor duurzaamheid en het milieu. De zon schijnt er het hele jaar, waardoor er nauwelijks extra bronnen nodig zijn om de tomaatjes hun volle, zoete smaak te geven. De planten groeien in kokosmatten, wat milieuvriendelijk is en bijdraagt aan een goede kwaliteit tomaten. De planten krijgen bronwater uit de grond en in Tunesië wordt er zelfs de kas mee verwarmd. Zo gaat geen druppel drinkwater verloren. Dat maakt de Fairtrade-tomaatjes heerlijk en eerlijk voor mens en milieu.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Mooie radioweek op Paprika!

Op Paprika Tasty Radio kun je deze week weer luisteren naar mooie live programma's. Deels in het teken van het...