'Gietwatermanagement in de zomer blijft lastig'

27-08-2020    10:27   |    Glastuinbouwwaterproof

Ook dit jaar staat het watermanagement hoog op de ‘zorgagenda’ van teeltbedrijven. Het langdurig droge voorjaar liet het waterpeil in bassins en silo’s gestaag zakken, waardoor de voorraad hemelwater niet altijd toereikend was. Kees van Dam van potplantenkwekerij SV.CO moest de silo’s aanvullen met oppervlaktewater uit de Zijde in De Lier, dat gelukkig van goede kwaliteit is.

Van Dam is teeltverantwoordelijke op de Zijtwende, een van de vijf locaties van de Westlandse kwekerij. Het hemelwater van 3,5 ha kassen en 0,5 ha bedrijfsruimte wordt er opgevangen in silo’s met een gezamenlijke capaciteit van 6.000 m3.

“Van begin maart tot eind juni heeft het niet noemenswaardig geregend. In het voorjaar ligt ons verbruik op zo’n 60 m3 per dag, dus medio juni kwamen de bodems in zicht”, vertelt hij. “Bronwater is hier niet beschikbaar en leidingwater gebruik ik niet graag, omdat het relatief duur is en meer natrium en chloor in het systeem brengt dan ons lief is. Gelukkig is het water in de Zijde naast het bedrijf van dusdanig hoge kwaliteit, dat we zonder problemen kunnen gebruiken. Dat hebben we een week lang gedaan. Daarna kwam er weer regen en was de schaarste voorbij. De teelt heeft er niet onder geleden.”

Eerste keer
In de afgelopen twee jaar – ouder is de locatie niet – werd het ook al eens spannend, maar kwam er telkens net op tijd voldoende neerslag om een overstap voor te blijven. Afgaande op de trends verwacht de teeltchef dat hij in de toekomst vaker op slootwater zal moeten terugvallen. “Tenzij het management er een silo laat bijplaatsen, maar dat is niet aan mij.”

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Op naar Malta

Bij Olsthoorn Greenhouse Projects worden de voorbereidingen getroffen voor een te bouwen kas op Malta....