'We kunnen goede dingen doen met CRISPR-Cas'

'We kunnen goede dingen doen met CRISPR-Cas'

Vanwege klimaatverandering is het noodzakelijk om gewassen beter bestand te maken tegen droogte, ziektes en plagen, zodat er straks genoeg voedsel is voor de groeiende wereldbevolking. Wageningse wetenschappers hebben basisprincipes ontdekt van de CRISPR-Cas techniek, waarmee gewassen heel precies kunnen worden verbeterd. Wageningen University & Research deelt deze kennis met onderzoeksinstituten zonder winstoogmerk, en draagt zo bij aan voedselzekerheid.

"Stel dat door klimaatverandering langdurige droogte heerst in een gebied. Als we met een gerichte en minimale aanpassing tomaten dieper kunnen laten wortelen, kunnen er toch tomaten groeien", zegt John van der Oost, hoogleraar Microbiologie. Hij is pleitbezorger van de CRISPR-Cas technologie, die plantenveredeling 3.0 mogelijk maakt. Met CRISPR-Cas kan genetisch materiaal uiterst nauwkeurig worden aangepast. "We kunnen hele goede dingen doen met CRISPR-Cas, waar boeren en consumenten overal, maar met name in Afrika en Azië, ook van kunnen profiteren."

CRISPR-Cas ontdekt
Zijn ontdekking van verscheidene basisprincipes van de CRISPR-Cas techniek, zo'n twaalf jaar geleden, geldt internationaal als een grote wetenschappelijke doorbraak. Van der Oost hoopt van harte dat zijn bevindingen kunnen bijdragen aan het bestrijden van honger in de wereld. Wageningen University & Research (WUR) en de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaan op zijn initiatief namelijk vijf patenten waarin een aantal van zijn ontdekkingen zijn vastgelegd, openstellen voor gebruik.

De licenties worden gratis beschikbaar gesteld aan non-profit onderzoeksinstituten op gebied van landbouw en voedsel, zoals de onderzoekscentra die verenigd zijn in het CGiAR consortium (Consultative Group on International Agricultural Research). Deze instituten kunnen met de kennis verbeterde gewassen ontwikkelen, die ten goede komen aan lokale boeren en consumenten in lage inkomenslanden.

"In tijden van klimaatverandering moeten we als wetenschappers onze verantwoordelijkheid nemen. Met CRISPR-Cas is het mogelijk om op betrekkelijk eenvoudige wijze gewassen beter bestand te maken tegen bijvoorbeeld droogte, verzilting, en ziektes. Dat is precies wat de wereld met een veranderend klimaat en een groeiende bevolking nodig heeft."

Geoptimaliseerde groenten
Van den Oost kwam op het idee om de kennis te delen omdat deze in Europa vooralsnog nauwelijks kan worden benut. De EU schaart alle veranderingen in het DNA die gemaakt zijn met de CRISPR-Cas techniek, onder genetische modificatie. Daarom moeten er voorafgaand aan de introductie van CRISPR-gewassen op de markt vele veiligheidstesten worden uitgevoerd, en dat duurt heel lang en is heel prijzig. Van der Oost: "Terwijl het gebruik van CRISPR-Cas voor het introduceren van kleine veranderingen op dezelfde manier beoordeeld zou moeten worden als klassieke veredelingsmethoden die veranderingen in het DNA bewerkstelligen. Dat is namelijk geen genetische modificatie."

Lees hier verder en bekijk een video

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v