Hazeu Orchids wint Greenovation Award 2022

Hazeu Orchids wint Greenovation Award 2022

Met orchideeënteelt in een hexagonaal pot mag Hazeu Orchids zich de winnaar noemen van de Greenovation Award 2022. Eigenaren van het familiebedrijf uit Pijnacker, Chiel en Sjors Hazeu, kregen de duurzame prijs uitgereikt op de eerste dag van Trade Fair Aalsmeer. Royal FloraHolland CEO Steven van Schilfgaarde was de eerste die de broers feliciteerde.

Publiek en jury zien de zeshoekige pot waarin Hazeu hun orchideeën kweekt als de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen de sierteeltsector. De hexagonaal kweekpot zorgt voor 20% meer planten op dezelfde oppervlakte, 20% meer planten in transport, dus 20% reducering van het energieverbruik en voor een aantoonbaar 16% lagere CO2 footprint. Oftewel: “Door het gebruik kunnen wij 20% meer produceren met hetzelfde energieverbruik”, zegt Chiel Hazeu. De broers hadden de winst niet echt verwacht. “Een kans van 1 op 9. Maar gelukkig zien meer mensen dat zo’n simpele ingreep op een bestaand product, een grote impact kan hebben.”
 
Goed voorbeeld doet volgen
Steven van Schilgaarde: “Verduurzaming en in het bijzonder transitie naar niet fossiele energiebronnen is cruciaal voor de toekomst van de sierteeltsector. De sector was al goed op weg, maar de huidige energiecrisis bewijst de urgentie om actie te nemen. Energietransitie is op dit moment voor heel veel bedrijven ook bedrijfseconomisch noodzakelijk. Verduurzaming en besparing gaan vaak hand in hand. Daarom ben ik blij dat we voor het zesde jaar op rij de Greenovation Award uitreiken. Want goed voorbeeld doet volgen. Alle inzendingen vormen een bron van inspiratie. Dat is kenmerkend voor onze sector. De negen genomineerden van de Greenovation Award laten zien dat de sector niet stil zit. Deze bedrijven wachten niet af en nemen het heft in eigen handen om te verduurzamen. Van dit soort bedrijven en innovaties kunnen we er niet genoeg hebben komende jaren.”
 
Oordeel van de jury
De vakjury én het publiek bepalen samen de winnaars. Beide hebben een aandeel van 50% in de eindbeoordeling. Uit het juryrapport: “Een prachtig voorbeeld van praktisch toepasbare, tastbare innovatie en verduurzaming. De kweekpot is praktisch toepasbaar voor andere kwekers. Daarmee bewijst Hazeu Orchids de sector een dienst. Misschien wordt deze pot wel de nieuwe standaard in de sector.” In de vakjury zaten dit jaar Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland), Anne-Lotte Boudeling, (FM Group) en Maarten Bánki (Royal FloraHolland).

Nummers 2 en 3
Ook dit jaar was er sprake van een grote diversiteit aan innovaties. Een retoursysteem voor bloemenemmers, vernieuwing van de ouderwetse klimstok waar klimplanten tegenop groeien, een na-oogst behandeling om bloemen langer vers te houden tijdens zeetransport… Er zaten werkelijk zeer interessante ideeën bij. Als tweede eindigde Tesselaar Alstroemeria met Alstroemeria Mistral, een CO2 neutraal geproduceerde bloem. In hun kas werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De derde prijs is voor Floral Trade Group met Refleur. Dit concept is opgezet om klanten een commercieel haalbare duurzame propositie te laten bieden. Refleur moet meer bewustwording bij klanten en kwekers creëren op het vlak van duurzaamheid.

Bekijk in deze video alle genomineerden:

Over de Greenovation Award
Royal FloraHolland roept de sector op te innoveren en continu te kijken naar verdere optimalisaties. Duurzaamheid is én blijft een belangrijk thema binnen de sierteeltsector en ondanks alle innovaties valt er nog steeds winst te behalen op verschillende vlakken.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v