Het Grootslag bereikt klimaatdoelen 2030 al

Het Grootslag bereikt klimaatdoelen 2030 al

Glastuinbouwgebied Het Grootslag in de gemeente Medemblik is zijn tijd vooruit. Als eerste glastuinbouwgebied in Nederland heeft het nu al de klimaatdoelen voor 2030 behaald. Wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik prijst vooral de ondernemers: “Zij spelen in de Champions League van de glastuinbouw.”

Het staat allemaal in de ‘gebiedsvisie energie’, die is opgesteld door ECW Energy en Greenport Noord-Holland Noord. Waarom Het Grootslag zo’n grote voorsprong heeft op het gebied van duurzaamheid? Het glastuinbouwgebied is aangesloten op een warmtenet dat haar warmte diep uit de aarde haalt. Puur natuur dus. Daarnaast maakt het gebruik van een biomassa-installatie. Deze mix zorgt ervoor dat nu meer dan 50% van de energievraag duurzaam wordt ingevuld.

Ilse Zaal, gedeputeerde economie van provincie Noord-Holland, overhandigde op 13 maart de gebiedsvisie aan wethouder Harry Nederpelt. Zij feliciteerde hem met de uitkomsten. “Pas toen ik gedeputeerde werd, ben ik gaan ontdekken hoe vernieuwend en ondernemend de glastuinbouwsector in Noord-Holland is. Ik was echt verrast.”

Een tussenstap
Harry Nederpelt legde de eer vooral bij de samenwerking tussen ondernemers, gemeente, ECW Energy en Greenport Noord-Holland Noord. “Als iedereen zijn nek een beetje uitsteekt, kun je samen ver komen.” De klimaatdoelen in 2030 zijn een tussenstap. De blik richt zich nu op 2040. Dan moet Het Grootslag klimaatneutraal zijn en geheel geen CO2 meer uitstoten. “We willen daarvoor nog meer aardwarmte gaan winnen. En ook de stroomvoorziening gaan we verder verduurzamen”, zei ECW directeur Robert Kielstra tot besluit.     

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v