OVATA bewust groen

OVATA bewust groen

CO2-neutraal en volledig circulair werken in 2030; dat is de stip op de horizon van OVATA. Om die reden is duurzaamheid de doorslaggevende factor in de keuzes die Hans en Karin Ammerlaan maken, zo laten zij in KAS Magazine weten. De succulententelers kopen daarom sinds enkele jaren groene in plaats van grijze stroom in. Dit communiceren ze ook richting hun afnemers, die hier duidelijk waarde aan hechten.

Voor OVATA is het niet meer dan logisch om ook haar energieplaatje zo duurzaam mogelijk in te richten. Dit betekent in de eerste plaats dat wordt getracht zo min mogelijk energie te verbruiken. “We zetten in onze veredeling sterk in op soorten die weinig energie nodig hebben. Dit scheelt een heleboel. Daarnaast zijn we sinds 2021 intensief bezig met Het Nieuwe Telen, waarbij we het klimaat instellen op basis van natuurkundige wetten en data die worden gegenereerd door sensoren. Ook hierdoor hebben we stappen kunnen zetten. Verder werken we al vijftien jaar met een dubbel energiescherm, om warmte te besparen.”

Het bedrijf wordt verwarmd met restwarmte van de RoCa-centrale. OVATA kan hiermee in haar volledige warmtebehoefte voorzien, maar heeft een klein gascontract als back-up. “Dit is puur een extra zekerheid, zodat we ons bedrijf ook kunnen verwarmen wanneer er onverhoopt problemen ontstaan met de levering van restwarmte”, legt Ammerlaan uit. “Om de prijsrisico’s te beperken, nemen we zoveel mogelijk warmteposities in voor de lange termijn. Mede hierdoor heeft de huidige situatie op de energiemarkt slechts beperkt invloed op ons bedrijf. Daarbij kijken we continu hoe we nog extra energie kunnen besparen. Door bepaalde rassen bijvoorbeeld iets kouder te zetten en de schermdoeken nóg nauwkeuriger af te stellen. Maar uitgangspunt is wel steeds dat de productkwaliteit hier niet onder mag lijden.”

Lees hier het volledige artikel

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v