SMK wil met AH naar één duurzaamheidskeurmerk

SMK wil met AH naar één duurzaamheidskeurmerk

Eén eenduidig systeem voor verduurzaming in Nederland is van het grootste belang voor boeren en tuinders. Stichting Milieukeur (SMK) roept daarom Albert Heijn op om samen te werken aan één duurzaamheidskeurmerk voor voeding. Op dit moment werkt Albert Heijn aan een eigen programma ‘Beter Voor’ dat ze wil ontwikkelen tot topkeurmerk. SMK voert al een topkeurmerk, On the way to PlanetProof, voor een groot aantal categorieën versproducten (aardappelen, groenten, fruit, sierteelt, zuivel en eieren).

De systemen van Albert Heijn en SMK hebben inhoudelijk veel gelijkenissen. Albert Heijn stelt haar systeem, waaraan 1100 boeren en tuinders deelnemen, nu open voor derden. On the way PlanetProof is al lange tijd een geaccrediteerd topkeurmerk en een open standaard, waaraan ruim 2800 boeren en tuinders deelnemen. Het keurmerk On the way to PlanetProof wordt toegepast door een breed scala aan Nederlandse supermarkten (o.a. Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en andere leden van SuperUnie), en is ontwikkeld in nauwe samenspraak met boeren en tuinders, maar ook maatschappelijke organisaties, overheden en wetenschap. Ook in de schappen van Albert Heijn liggen overigens producten met het keurmerk On the way to PlanetProof: bij zuivel, eieren en conserven.

Eén transparant keurmerk voor duurzamere versproducten verlaagt de kosten voor boeren en telers op het gebied van verduurzaming en certificatie, en versterkt de positie van boeren en tuinders om hun duurzamere producten ook internationaal te verwaarden. Het vergroot bovendien de mogelijkheden om aan te sluiten bij overheidsregelingen, en erkenning te krijgen van maatschappelijke organisaties en consument. Samenwerking is een betere keuze voor boer, natuur, klimaat én consument.

On the way to PlanetProof
Het keurmerk is er ook voor eieren, aardappelen, groenten en fruit, bloemen en planten. Met het keurmerk werken boeren, tuinders en andere bedrijven naar een landbouwproductie toe die in evenwicht is met de draagkracht van onze planeet. Zij proberen de aarde steeds minder te belasten en verduurzamen stap voor stap hun sector.  

On the way to PlanetProof is een onafhankelijk keurmerk dat bewijst (‘Proof’) dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor een betere keuze is voor natuur, klimaat én dier. On the way to PlanetProof is één van de 12 Topkeurmerken van Milieu Centraal. In de keurmerkwijzer staan alle keurmerken.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v