Tesselaar Alstroemeria verlaagt CO2 per steel

Tesselaar Alstroemeria verlaagt CO2 per steel

In een indrukwekkende stap voorwaarts op het gebied van duurzaamheid heeft Tesselaar Alstroemeria bekendgemaakt de CO₂-uitstoot per alstroemeria steel met 100 gram te hebben verlaagd, waarmee de gemiddelde uitstoot per steel nu op 250 gram ligt. Deze aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 350 gram in 2022 markeert het zevende achtereenvolgende jaar waarin Tesselaar zijn milieuvoetafdruk heeft berekend en verlaagd.

Het jaar 2023 was voor Tesselaar een uitdagend jaar, voornamelijk vanwege de sterk gestegen energieprijzen. In reactie hierop heeft het bedrijf gekozen voor een strategie van verminderde productie door de verwarming in hun kassen te beperken, wat logischerwijs resulteerde in een fors lagere milieuvoetafdruk.

Een bijzondere ontwikkeling dit jaar was de deelname van Tesselaar aan de pilot voor de Europese geaccrediteerde rekenmethode FloriPEFCR, waarbij naast de traditionele factoren ook andere aspecten zoals kasopstanden en ondersteunend plantmateriaal werden meegewogen. De resultaten weken slechts weinig af van de footprint zoals Tesselaar deze al jaren via Ecochain berekent. Volgens Karolien, vertegenwoordiger van Tesselaar, bevestigde de uitkomst van deze pilot de duurzaamheid van bloementeelt in Nederland. Ondanks een potentieel hogere uitstoot vergeleken met landen met een warmer klimaat, toonde het onderzoek aan dat de impact op watergebruik en toxiciteit gunstiger is.
 
Met de blik op de toekomst onderzoekt Tesselaar voortdurend nieuwe mogelijkheden om de duurzaamheid verder te verhogen. Karolien deelt dat de grootste winsten nog steeds te behalen zijn op het gebied van energieverbruik, de primaire bron van CO₂-uitstoot voor het bedrijf. Dankzij recente investeringen in Drygears technologie en de overstap op volledige LED-verlichting verwacht Tesselaar ook in 2024 de CO₂-uitstoot per steel laag te houden. Deze technologieën hebben niet alleen geleid tot een toename in productie per vierkante meter, maar dragen ook bij aan een lagere CO₂-uitstoot per geproduceerde steel.
 
Tesselaar zet zich onverminderd in voor het testen en onderzoeken van natuurlijke bronnen om hun kassen het hele jaar door te verwarmen en te verlichten. "We zijn ervan overtuigd dat we zo efficiënt mogelijk moeten produceren binnen de kassen die we hebben," zegt Karolien, "en we blijven zoeken naar manieren om onze voetafdruk te minimaliseren terwijl we de kwaliteit van onze prachtige alstroemeria's behouden."
 
Met deze continue inzet voor duurzaamheid bewijst Tesselaar Alstroemeria opnieuw zijn leiderschap in de bloementeeltsector, niet alleen door te voldoen aan de huidige milieunormen maar ook door actief bij te dragen aan een groenere toekomst.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meest gelezen