'Verwaarden reststromen soms even geparkeerd'

'Verwaarden reststromen soms even geparkeerd'

Willem Kemmers (Project Manager Biobased Circular bij Greenpost West-Holland) houdt zich al 10 jaar bezig met biobased tuinbouw. De laatste jaren bemerkt hij onder telers een wisselende, maar toch ook toenemende belangstelling voor het thema. “Economisch gezien zijn reststromen voor een teler veelal kosten – voor afvoer en verwerking - die slechts enkele procenten van zijn totale begroting vormen. Logisch dus dat ze ‘verwaarding’ van reststromen soms even parkeren, en zich op grotere vraagstukken zoals energie richten. Maar we zien steeds meer circulaire verdienmodellen ontstaan.”

Dat laat Kemmers weten in KAS Magazine. BlueCity in Rotterdam is een fraai voorbeeld van hoe en hoe snel de circulaire economie zich ontwikkelt. In een voormalig zwembad (Tropicana) startte het bedrijf in 2015 een broedplaats voor circulaire ondernemers. Het zijn er inmiddels ruim vijftig en het bruist er van de activiteiten. ‘Rotterzwam’ bedacht hier de kweek van oesterzwammen op koffiedik. Een andere ondernemer pioniert met een proces om van schimmels verf te maken, en weer een ander weet plantaardig materiaal om te zetten in printerinkt. BlueCity directeur Sabine Biesheuvel voorziet dat we met hoogwaardige scheiding van reststromen nog maar aan het begin staan van allerlei nieuwe ontwikkelingen. “Wat willen én kunnen we van al die reststromen maken? We kunnen er de nutriënten uithalen, te beginnen met bepaalde stoffen terugbrengen in de voedselketen. Ook kun je aan sommige gewassen medicinale ingrediënten onttrekken. En daarna is er allerhande gebruik mogelijk voor toepassingen in de bouw, in textiel etc. Het is erg belangrijk dat we vóór vergisting of compostering deze toepassingsmogelijkheden verkennen en actief gaan ontwikkelen. Dit biedt ook commerciële kansen, want het kan een aanvullend verdienmodel betekenen voor telers.”

Kansen genoeg dus voor de reststromen. Maar die moeten dan wel aan strikte voorwaarden voldoen. Zo moeten ze zo zuiver mogelijk zijn. Aan een bonte mix van allerlei biomaterialen heeft niemand iets. Om nog maar te zwijgen van chemische resten in de biomassa. Van tomatenstengels kun je de vezels gebruiken om er textiel of papier van te maken of zelfs plantaardig leer. Maar dan heb je wel 100% zuivere stengels nodig. Zitten er restjes plastic tussen – bijvoorbeeld van de polypropyleen opbindtouwtjes – dan heb je meteen een serieus probleem want die smelten vast aan de droogtrommel in de papierfabriek.

Lees het volledige artikel in KAS 2 van 2023

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v