Innovator KeyGene wordt hoogleraar aan UvA

Innovator KeyGene wordt hoogleraar aan UvA

Harrold van den Burg, VP Innovation for Crops bij het plantenonderzoeksbedrijf KeyGene, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Fytopathologie, in het bijzonder plantenvirologie, aan het Swammerdam Institute for Life Sciences van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze leerstoel is ingesteld door Stichting Foodvalley, met steun van Keygene N.V.

Marjolein Brasz, CEO van Foodvalley: “Van den Burg zal in deze functie een brug slaan tussen academisch onderzoek & training en de actuele wensen en vragen vanuit de praktijk van de agrifood business rondom de duurzame productie van voedsel. Het is onze missie om daar en bijdrage aan te leveren.”

De leerstoel van Van den Burg richt zich op het begrijpen en toepassen van fundamentele processen in plant-pathogeen interacties, om aanknopingspunten te vinden voor de verbetering van de voedselzekerheid. De nadruk zal daarom liggen op onderzoek, opleiding en projectverwerving in toegepaste plantenpathologie en het aanpakken van het effect van plantenvirussen en -bacteriën op de opbrengst van gewassen.

Van den Burg: “Wereldwijd wordt de landbouw voortdurend geconfronteerd met nieuwe ziekten en plagen. Nieuwe en grensverleggende kennis kan vaak als uitgangspunt dienen voor concrete innovaties van bedrijven die kunnen helpen bij het ontwikkelen en houden van gezonde gewassen. Tegelijkertijd kunnen relevante vragen en behoeften van bedrijven in de landbouw dienen als inspiratie voor het ontwikkelen van nieuwe kennis en het opleiden van jonge wetenschappers. Het is mijn ambitie om aan beide sporen een bijdrage te leveren”.

Van den Burg vat de combinatie van deze sporen samen als ‘gewas-model-gewas’. “Vragen ontstaan vaak in de teelt van gewassen. Het daaruit volgende fundamenteel wetenschappelijk onderzoek wordt vaak gedaan met modelplanten zoals de zandraket. De daarbij ontwikkelde kennis draagt weer bij aan verbeterde gewassen.”

Roeland van Ham, CEO van KeyGene: “We zijn er trots op dat we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van academisch onderzoek en onderwijs. En natuurlijk is het geweldig om met jonge talenten om te gaan, bij te dragen aan hun ontwikkeling en hen bij KeyGene kansen te bieden voor stages of functies in ons onderzoek. Dit is vooral aantrekkelijk voor de UvA studenten omdat KeyGene een onderzoeksorganisatie is waar de nieuwste fundamentele kennis wordt gecombineerd met vragen en behoeften van plantenveredelaars, om zo relevante technologische innovatie te ontwikkelen voor de verbetering van gewassen, over de hele wereld.”

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v