Footprint prominenter in beeld bij glastuinbouw

Footprint prominenter in beeld bij glastuinbouw

Het sentiment in de tuinbouw blijft ruim voldoende. Hoewel de huidige marktomstandigheden goed zijn, blijft er onzekerheid over de (nabije) toekomst. Die toekomst staat steeds meer in het teken van een goed inzicht in de milieubelasting van het (tuinbouw-)bedrijf. Een CO2-footprintberekening is daarvoor het gangbare instrument. Zo’n berekening is niet eenvoudig, maar start altijd met het in beeld krijgen van de eigen bedrijfsgegevens, aldus Rabobank in haar kwartaalupdate.

De verwachtingen over wat 2023 gaat brengen, zijn nog altijd voorzichtig. Toch zal de huidige marktsituatie het merendeel van de bedrijven tevreden stemmen. De prijzen van de meeste producten zijn (ruim) voldoende om de gestegen kosten te compenseren en de winstgevendheid op peil te houden. Dat geldt in elk geval voor de prijzen van vruchtgroenten en het merendeel van de snijbloemen. De prijzen van bolbloemen op pot, groene potplanten en appels blijven achter om alle kosten te kunnen dekken.

Ondernemers hechten in deze onzekere tijden – begrijpelijk – nog steeds veel waarde aan een goede liquiditeit. Sommigen kunnen met eigen middelen kleinere investeringen goed financieren. De grote investeringen worden nog even uitgesteld. Dat heeft ten eerste te maken met gestegen rente. Lenen voor méér dan 4% rente is alweer even geleden, maar is nu de realiteit. Verder gaat de grootschalige retail, zoals supermarkten, momenteel geen lange termijn afspraken aan. Zij wachten af hoe het koopgedrag van consumenten zich ontwikkelt nu besteedbare inkomens het afgelopen jaar gemiddeld zijn verschraald. Zo’n korte termijn focus van de supermarkten betekent dat veel tuinders geen afzet voor de langere termijn geregeld krijgen. Ook daardoor lijkt de bereidheid van bedrijven om te investeren – ondanks de aanwezige liquiditeit – te zijn gedaald. Deze marktsituatie kan naar verwachting de komende maanden wel gaan kantelen waardoor de investeringsbereidheid toe zal gaan nemen.

Lees hier verder

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v