Met nieuwe brillen op naar de toekomst kijken

Met nieuwe brillen op naar de toekomst kijken

Met de huidige druk op voedselsystemen, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving blijft de noodzaak om tot duurzame oplossingen te komen onverminderd urgent. Het groene onderwijs neemt de komende decennia een sleutelpositie in om nieuwe kennis en inzichten in de praktijk te brengen, betogen bestuursleden van Groenpact. Nu de jarenlange samenwerking met het bedrijfsleven en overheden stevig staat, is het zaak om steeds opnieuw richting te kiezen in een complex regionaal, nationaal en internationaal speelveld.

"Vroeger stonden we als groene sector vaak aan de zijlijn bij maatschappelijke veranderingen", zegt Jan van Iersel, voorzitter van het regieteam van Groenpact. "Nu doen we volop mee met vraagstukken als klimaat, energie, water en voedsel. We zijn een belangrijke partij geworden."

"Onze samenwerking is uniek", vindt Annemarie Moons, eveneens lid van het regieteam. "Het is belangrijk om elkaar te ontmoeten, te vertrouwen, te verdiepen op inhoudelijke thema’s en samen vooruit te blijven kijken binnen een ecosysteem van leren, werken en innoveren. De toekomst gaat er anders uitzien dan we nu bedenken, maar de context moeten we alvast met elkaar verkennen."

Binnen Groenpact zijn sinds 2016 de krachten gebundeld; talent opleiden, onderzoek doen en kennis in de praktijk brengen gebeurt in een uitdijend netwerk, zowel binnen als buiten het groene onderwijs. Aan de zogeheten Groene Tafel komen alle groene onderwijsinstellingen – van vmbo, mbo, hbo tot universiteit – met regelmaat bij elkaar. "Wat we allemaal doen, is misschien niet zo zichtbaar voor de buitenwereld, maar deze goed georganiseerde samenwerking komt tot in de haarvaten van onze samenleving", concludeert Van Iersel. "We kunnen heel snel schakelen, van beleid tot uitvoering."

Lees hier meer

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v