Chrysanten met minder elektriciteit en warmte

Chrysanten met minder elektriciteit en warmte

De glastuinbouw is een belangrijke sector die jaarrond consumenten voorziet van vers en gezond voedsel en sierteeltgewassen om de kwaliteit van leven te verhogen. De sector staat voor de uitdaging om het energiegebruik terug te dringen, om daarmee de CO2 emissie te reduceren. Om jaarrond te kunnen produceren in een regio waar in de winter lichtintensiteiten laag zijn, is assimilatiebelichting nodig. In de afgelopen jaren is de transitie van SON-T belichting naar LED belichting in gang gezet. Een belangrijke reden voor deze transitie is de hoge efficiëntie van LEDs in het omzetten van elektriciteit in licht (tot 3.6-3.7 µmol/J) in vergelijking tot SON-T (ca. 1.8-1.9 µmol/J).

Daarnaast kunnen LEDs het lichtspectrum afgeven dat het meest geschikt is voor het gewas, ras en gewasstadium en zijn ze snel aan en uit te schakelen en te dimmen. Mede vanwege bovenstaande voordelen van LED belichting, gaat de ontwikkeling van belichting met SON-T via hybride belichtingssystemen (SON-T + LED) naar full-LED in chrysant snel.

Sinds najaar 2021 zijn de prijzen van elektriciteit en gas sterk gestegen, hetgeen de urgentie van reductie in energiegebruik voor de sector nog heeft versterkt. Om een rendabele chrysantenteelt mogelijk te maken zal het energiegebruik voor belichting en verwarming teruggebracht moeten worden. In dit project is onderzocht hoe de teelt bij lagere temperatuur en lagere lichtniveaus ingevuld kan worden, en op welke manier de teelt met andere maatregelen (bijvoorbeeld plantdichtheid en duur van de lange dag periode) zodanig gestuurd kan worden dat de takkwaliteit op het gewenste niveau blijft.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v