Eerste oogst van nieuwe teeltsystemen freesia

Eerste oogst van nieuwe teeltsystemen freesia

In de demokas 2030 bij Wageningen University & Research Glastuinbouw is de eerste oogst gestart van de freesiabloemen geteeld op vier nieuwe teeltsystemen. De inloopmiddag van woensdag 22 maart was een interessant moment voor de telers om de stand van het gewas te beoordelen. De nieuwe teeltsystemen zijn vorig jaar ontworpen en aangelegd om het verbruik aan fossiele brandstoffen voor het stomen te verminderen als volgende stap in het fossielvrij maken van de teelt van freesia.

In de demokas 2030 wordt gestreefd naar een fossielvrije teelt (geen CO2 uitstoot) zonder emissie van water en meststoffen en een duurzame gewasbescherming. Om de teelt fossielvrij te maken wordt geteeld in een All electric greenhouse met LED-belichting. Voor een relatief koele teelt als freesia is de warmte van de LED-lampen veelal ruim voldoende om de kas op temperatuur te houden. De teelt is echter nog niet fossielvrij, omdat er na elke teelt nog wordt gestoomd vanuit een gas-stoomketel. Met twee teelten en dus twee maal stomen per jaar betekent dit nog een aanzienlijk verbruik aan fossiele brandstoffen. Door het telen in zandbedden (20 cm diep) is het gasverbruik voor het stomen in de demokas al flink lager dan in de praktijk, maar het doel is om dit verbruik nog verder naar beneden te brengen door het substraatvolume te verkleinen van 200 l/m2 in de zandbedden naar minder dan 40 l/m2 in de nieuwe teeltsystemen.

Zomerse condities
Op drie van de vier nieuwe teeltsystemen zien onderzoekers nu een goede stand van het gewas. Volgens de telers staan twee van de drie er nog net iets beter bij dan de teelten op de zandbedden. De productietellingen van komende weken moeten laten zien wat de uiteindelijke productie wordt, in vergelijking met de bestaande zandbedden. Op één systeem is de groei in het begin wat achtergebleven, waarschijnlijk door zuurstoftekort als gevolg van technische problemen. Dit is inmiddels opgelost, maar de opgelopen achterstand in het begin heeft gezorgd voor kleinere planten. Een achterstand die niet meer is in te halen.

Na afloop van de huidige teelt wordt vanaf medio mei een nieuwe teelt gestart om de nieuwe teeltsystemen te testen onder zomerse condities. Dan zal blijken of de gewenste koeling en sturing van de knoltemperatuur ook goed te realiseren is onder zomerse condities. Een nauwkeurige sturing van de knoltemperatuur is een belangrijke voorwaarde voor freesia, omdat afwijkingen in gewenste knoltemperatuur kunnen leiden tot flinke productieverliezen en teeltvertragingen.

Dit project wordt gefinancierd door Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma  vanuit het ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland.

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v