Kansen circulaire tuinbouw in kaart gebracht

Kansen circulaire tuinbouw in kaart gebracht

Het onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) en de Club van 100 naar een circulaire glastuinbouw is afgerond. In het onderzoek werd gekeken naar de mogelijkheden en kansen voor een circulaire werkwijze in het glastuinbouw-cluster. Van de bevindingen is een interactieve PDF gemaakt. De komende tijd bepaalt WUR hoe het vervolg van het onderzoek eruit komt te zien.

De afgelopen jaren wordt veel gesproken over de circulaire economie. Maar hoe die eruitziet, hoe de glastuinbouw daaraan invulling kan geven én wat momenteel al gebeurt, was tot heden nog niet duidelijk. Daarom startte WUR met het onderzoeksproject circulaire glastuinbouw. Het onderzoek werd gefinancierd door de Club van 100 van de WUR; tien bedrijven uit de Club van 100 – met verschillende expertises – hadden ook zitting in de begeleidingscommissie van het project.

Zes materiaalstromen onderzocht
Resultaat van het onderzoek is een document met informatie waarmee de glastuinbouw aan de slag kan, vertelt projectleider Alexander Boedijn. Zo is eenduidig vastgelegd wat verstaan wordt onder circulaire glastuinbouw. “Ons doel: ervoor zorgen dat we dezelfde taal spreken als het gaat om de weg naar een circulaire glastuinbouw.”

Voor zes verschillende materiaalstromen (water, meststoffen, plastics, biomassa, CO2 en substraat) hebben de onderzoekers in kaart gebracht welke circulaire oplossingen nu al beschikbaar zijn en welke innovaties potentie hebben. Om te duiden hoe en waarom een bestaande praktijk of innovatie bijdraagt aan circulariteit is gebruikgemaakt van de definities in de R-ladder (zoals Refuse, Reuse en Recycle) en de transitiepaden (zoals gedefinieerd zijn door het PBL).

Uit die overzichten blijkt dus voor welke materiaalstromen en doelen er momenteel veel, of juist weinig oplossingen zijn. Daarmee kan het dienen als startpunt voor nieuwe innovaties, vertelt Boedijn. Het overzicht zal dan ook met regelmaat worden geüpdatet: bedrijven in de glastuinbouw met innovaties kunnen deze dan ook aanmelden bij de onderzoekers. Daarnaast kan het glastuinbouwcluster aan bijvoorbeeld de overheid en maatschappij laten zien wat al wel gebeurt, en wat de agenda voor de komende jaren is.

Lees hier meer

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!