Potanthurium kan bijna emissievrij worden geteeld

Potanthurium kan bijna emissievrij worden geteeld

Het Demonstratieproject Kas2030 heeft als doel emissievrij telen en wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron. In afdeling 4 van Kas2030 is vanaf de start potanthurium geteeld. Het product was een vreemde eend in de vijver, omdat het bij relatief hoge temperaturen en vochtgehaltes wordt geteeld. Dat verhoogde het niveau van uitdaging, maar heeft ook een grote hoeveelheid kennis opgeleverd. Geleidelijk zijn de resultaten wat betreft productie en kwaliteit en vooral wat betreft duurzaamheid (emmissievrije teelt) bij elke teelt een slagje beter geworden.

Het project heeft laten zien dat er soms meer teelttechnische en plantkundige dan technische uitdagingen zijn op weg naar een fossielvrijeteelt van een tropisch product. De aanpak is geleidelijk aangepast van ‘meer is beter’ naar ‘van alles een beetje minder’. In jaar twee en drie zijn grote stappen gezet naar een beter product dat 20-25% sneller kan worden afgeteeld dan in de praktijk en dat telers ook nog eens in hun hogere marktsegment kunnen verkopen.

Emissie van water en meststoffen
Met een lozing van 2 liter drainwater per m2 in 3 jaar zijn we heel dicht bij het nul-emissie doel gekomen. Automatische afkeur van batches door de bemestingsunit plus een niet te kwantificeren aandeel via gebroesd water, zijn de oorzaak van de lozingen en zijn met eenvoudige maatregelen - die intussen al in acht zijn genomen - naar nul te reduceren.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v