Signify en WUR gaan samen door in IDC-LED

Signify en WUR gaan samen door in IDC-LED

Signify en Wageningen University & Research verlengen hun samenwerking voor toepassing van dynamische LED-belichting in de tuinbouw (IDC-LED) in het Innovatie & Demonstratiecentrum te Bleiswijk. Hierdoor kan het onderzoek naar energie- en kostefficiënte lichtstrategieën voor tuinbouwgewassen met kracht worden voortgezet.

Het IDC-LED is sinds 2013 gevestigd op de onderzoeklocatie van Wageningen University & Research in Bleiswijk. Het IDC-LED omvat twee kassen met twaalf en veertien teelttafels en een kas met vier compartimenten voor hogedraadteelten. Alle teelttafels en compartimenten zijn afzonderlijk te belichten met LED modules die apart stuurbaar zijn in intensiteit en lichtspectrum (blauw, wit, rood en verrood licht).

Baanbrekend onderzoek
In de afgelopen tien jaar is hiermee baanbrekend onderzoek verricht, dat heeft bijgedragen aan een versnelde omschakeling van SON-T installaties naar energie-efficiënte LED-installaties op tuinbouwbedrijven met belichte teelten. “Niet zelden konden de resultaten één op één worden toegepast in de praktijk”, zegt hoofdonderzoeker Anja Dieleman van Wageningen University & Research. “Zo zijn er onder andere full LED lichtrecepturen ontwikkeld voor roos, komkommer, chrysant en alstroemeria. Telers boeken daar goede resultaten mee, tegen een veel lager elektriciteitsverbruik ten opzichte van SON-T.”

Minimale hoeveelheid licht volstaat
Een nieuw project dat vorig jaar is gestart en wordt gefinancierd door Kas als Energiebron kijkt verder naar de mogelijkheden van dynamische verlichting. In het IDC-LED zijn jonge tomatenplanten geteeld onder verschillende variabele belichtingsregimes, waarin de lampen in verschillende mate en voor uiteenlopende tijdsduren werden gedimd of afgeschakeld. “We hebben de groei van tomatenplanten onder constante lichtintensiteit vergeleken met die van planten waarboven de lichtintensiteit iedere minuut of ieder half uur werd aan- en afgeschakeld of gedimd”, licht Anja Dieleman toe.

Aan- en uitschakelen bij volledige lichtintensiteit resulteerde in een lager chlorofylgehalte, minder fotosynthese en een lager plantgewicht. Strategieën waarbij het licht niet werd afgeschakeld, maar per minuut of half uur werd gedimd, leverden vergelijkbare resultaten op als continu voluit belichten. “Onze conclusie is dat een minimale hoeveelheid licht volstaat om het groeiproces gaande te houden en dat tomatenplanten dan snel kunnen reageren op wisselingen in lichtintensiteit. Tijdelijk dimmen heeft dus duidelijk de voorkeur boven het tijdelijk uitschakelen van lichtinstallaties.”

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v