'Stevige basis voor nog eens 100 jaar'

'Stevige basis voor nog eens 100 jaar'

Met regelmaat wordt op de website van Royal FloraHolland een column vanuit de Ledenraad gepubliceerd. Hierin bespreekt een Ledenraadslid wat hem/of haar bezighoudt. Dit keer is de beurt aan Ledenraadslid Marcel van der Lugt. Hij is mede-eigenaar van kwekerij Lugt Lisianthus in Monster.

Met z’n allen staan we sterker dan ieder alleen, weet Ledenraadslid Marcel van der Lugt. Vanuit die gedachte is de coöperatie ooit ontstaan. Als we de zaken slim inrichten, dan profiteert iedereen daarvan, was de gedachte. “En dat is ons goed gelukt. Ook nu, ruim honderd jaar later nog.”

De tijden zijn in die eeuw tijd flink veranderd. Maar één ding bleef in ieder geval hetzelfde. De coöperatie is van ons, de leden. En de coöperatie is er ook vóór ons. Al wordt dat niet altijd zo gevoeld.

Op dit moment staan we op een T-splitsing. Het ledenbestand van Royal FloraHolland wordt steeds diverser. We verenigen hele kleine en hele grote kwekers, (inter)nationale kwekers, bloemen- en plantenkwekers en nog veel meer. En aan de andere kant is er het platform Floriday, dat nu steeds belangrijker wordt voor onze handel. Ontwikkelingen die veel impact hebben op hoe we ons organiseren.

De waarde van de coöperatie
Ik denk dat twee dingen belangrijk zijn, het komende jaar. We moeten nog beter duidelijk maken wat de waarde is van de coöperatie. Wat zijn positieve zaken, en hoe houden we die in stand? En ook: wat kost het me als ik de zaken die de coöperatie doet, ineens zelf zou moeten organiseren?

Want vergis je niet: door ons te verenigen vormen we een ontzettend sterk blok. Op korte termijn kun je misschien zonder de coöperatie. Maar op de langere termijn? Onze onderhandelingspositie is nu sterk. Dat is mede te danken aan de dingen die we samen doen. Bij de groente- en fruitkwekers zien we wat er gebeurt als je zo’n geheel loslaat. Tegenover de retail hebben zij nu weinig kans meer. Zo’n positie willen we voor onze mooie sector natuurlijk voorkomen.

Flexibiliteit en transparantie
Daarnaast moeten we met elkaar kijken naar de kosten. Welke tarieven hanteren we? En past dat nog bij de huidige tijd? Misschien zijn verschillende abonnementsvormen een oplossing. Neem je alle diensten af, dan kies je een groot abonnement. Je betaalt meer, maar je wordt ook volledig ontzorgd. Wil je alleen de basis, dan neem je dat. Dat betekent: minder kosten, maar ook minder service.

Transparantie staat hierin centraal. Natuurlijk levert de coöperatie waarde. Op sommige vlakken is dat duidelijker dan op andere. Dat het betalingsverkeer goed geregeld is, weet iedereen. Maar dat ook onze concurrentiepositie zo goed is, onder meer dankzij de veiling, daar mogen we weleens wat vaker bij stilstaan. Door de marktplaats en de gebouwen hebben we veel voordelen. Kortom: de balans tussen waarde en de kosten mogen duidelijker. En er moet een keuze zijn, zoals ik in de vorige alinea al schreef. Wil jij dit pakket? Dan betaal je dat. Gebruik je meer of minder diensten? Dan betaal je daar ook voor.

Zet je in en denk mee
Een jaar geleden werd ik lid van de Ledenraad. Omdat ik hart heb voor onze coöperatie. Omdat ik weet dat we samen meer bereiken dan alleen. En omdat ik een mening heb. Energie die ik graag inzet voor het grotere geheel. Als je iets vindt, moet je daar tijd in steken. Daarom deze oproep aan andere leden: denk mee. Kom naar Ledensessies en andere bijeenkomsten. Praat mee. Zorg dat we samen het complete plaatje in beeld krijgen. Met een stevige, nieuwe basis kunnen misschien wel weer honderd jaar vooruit.

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v