Jean Aerts nieuwe voorzitter COPA-COGECA

Jean Aerts nieuwe voorzitter COPA-COGECA

Nederland behoudt de voorzittershamer van de werkgroep Bloemen en Planten van Europese koepelorganisatie COPA-COGECA. Tijdens de IPM Essen werd Jean Aerts unaniem door de leden benoemd tot nieuwe voorzitter. Daarmee volgt hij per 3 februari 2023 Eveline Herben van de Vereniging Bloemenveilingen in Nederland (VBN) op, zo meldt Glastuinbouw Nederland.

Ondersteund door voltijds lobbyisten Jesse Schevel (Glastuinbouw Nederland) en Aileen de Witte (VBN) zal Aerts komende twee jaar het voorzitterschap over de Europese bloemen en planten invulling geven. Het belang van de Nederlandse sierteelt binnen de EU is daarmee de komende jaren opnieuw stevig geborgd.

Gemeenschappelijke grond
Sinds 2014 is Jean Aerts lid van de Europese werkgroep, waarin de leden van COPA-COGECA hun lobby op het gebied van sierteelt coördineren en afstemmen. De komende jaren wil Aerts een verbindende rol spelen, met name met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2024. Aerts: “Hoewel er soms verschillende belangen spelen tussen onze lidstaten, hebben we de afgelopen jaren steeds gemeenschappelijke grond gevonden voor een gezamenlijke lobby voor onze prachtige sector richting de Europese instituties. In Europa ziet men vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de sierteelt vaak als kleine sector. Maar als sierteelt hebben we een groot economisch belang in heel veel EU-landen, dat brengt deze werkgroep goed in beeld. Zo kunnen we als relatief kleine sector via COPA-COGECA een stevige en effectieve vuist maken. Want alleen met een verenigde stem van alle Europese telers en coöperaties kunnen we sterker uit deze energiecrisis komen en onze belangen omtrent de Europese Green Deal effectief verdedigen.”

Toegevoegde waarde
Als bestuurder van Glastuinbouw Nederland en werkgroepslid heeft de kersverse voorzitter uit Limburg zich gespecialiseerd in energie, plantgezondheid, natuur en milieu. Die expertise is van groot toegevoegde waarde bij het invullen van Aerts’ nieuwe rol in Brussel gezien de beleidsontwikkelingen van de Green Deal. “Iedere dag zie ik met eigen ogen de uitdagingen waar onze tuinbouw voor staat. Of het nu gaat om energie, plantgezondheid door IPM, milieubeleid of nutriëntenverliezen naar water, onze sector het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. Met mijn kennis en ervaring zet ik mij graag in om te werken aan realistisch en werkbaar beleid en om onze Europese telers op deze dynamisch weg te ondersteunen”, zo stelt Jean Aerts.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v