Kamerleden GroenLinks en VVD bezoeken Westland

Kamerleden GroenLinks en VVD bezoeken Westland

Vrijdagmiddag 3 februari waren Tweede Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Peter Valstar (VVD) op uitnodiging van burgemeester Bouke Arends te gast in de gemeente Westland. Doel van het bezoek was een nadere kennismaking met het Westlandse tuinbouwcluster en de manier waarop ondernemers invulling geven aan de vele opgaven waar zij voor staan. Centraal stond de vraag hoe politiek Den Haag en ondernemers gezamenlijk kunnen zorgen voor een toekomstbestendig glastuinbouwcluster.

Burgemeester Arends bracht samen met Bromet en Valstar een bezoek aan Ter Laak Orchideeën en tomatenkwekerij Lans, lid van telerscoöperatie Harvest House. Ook Adri Bom-Lemstra (voorzitter Glastuinbouw Nederland) was aanwezig.

Ter Laak is binnen de sierteelt een van dé voorbeelden op het gebied van verduurzaming en innovatie. Zij investeren onder meer in oplossingen die helpen om waterverspilling tegen te gaan, het energieverbruik te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen. De leden van Harvest House bewijzen dagelijks hoe je op een duurzame, innovatieve manier gezonde groenten kunt produceren. Die duurzame keuzes maken zij in de hele keten: van veredelen en telen, tot oogsten, verpakken, vervoeren en vermarkten.

Financiering, maar vooral ook wetgeving
Bromet en Valstar kregen een duidelijke boodschap mee. In de verduurzamingsslag die men in de sector maar wat graag wil maken lopen veel ondernemers niet alleen tegen financiële drempels aan, maar vooral ook tegen wetgeving. De wil om te verduurzamen is groot, maar dat wordt op dit moment door bestaande regels niet altijd aantrekkelijk of mogelijk gemaakt.

Laura Bromet: “Een toekomstbestendige glastuinbouw zie ik als een sector die koploper is in de wereld en mensen in Nederland en daarbuiten voorziet van voedsel en kennis. Waar ondernemers zuinig omgaan met water, geen chemische middelen worden gebruikt en men energieneutraal produceert. Daarom moeten we als overheid koplopers in de sector helpen.”

Burgemeester Bouke Arends: “Het bezoek van vandaag was voor alle aanwezigen verhelderend en heeft bijgedragen aan verbreding van de inzichten in elkaars positie. Het is goed we hebben kunnen laten zien hoe het glastuinbouwcluster al jaren werkt aan verduurzaming. Om ook de laatste noodzakelijke stap te kunnen zetten, moet de politiek helpen barrières te slechten. De Nederlandse glastuinbouw is toonaangevend in de wereld en van groot belang voor onze economie en wereldwijde voedselvoorziening. Die positie moeten we behouden. Innovatie, technologie, artificial intelligence en robotisering zullen leidend worden.”

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v