'Op alle fronten spannend'

'Op alle fronten spannend'

Met alles wat er op kwekers en Royal FloraHolland afkomt, moeten er in de belangenbehartiging keuzes worden gemaakt. "Noem een maatschappelijke uitdaging en hij raakt ons: de energietransitie, minder middelengebruik, waterbeheer, goed werkgeverschap, vergroten van de biodiversiteit etc. We kiezen dan ook bewust voor welke thema’s we ons volledig inzetten en waar we de samenwerking zoeken met andere belangenorganisaties en sectorpartners. Wie heeft de meeste expertise of de beste ingang in het betreffende ambtelijke of politieke netwerk? Samen bereiken we zoveel meer", aldus de veiling.

Royal FloraHolland heeft twee lobbyisten in dienst. Willem Jan Verdoes heeft de focus op ‘het Haagse’, Aileen de Witte behartigt de belangen in Brussel. Zij zijn fulltime actief namens de VBN. Nationaal beleid is belangrijk en veel daarvan komt inmiddels tot stand als gevolg van Europese besluitvorming.

Resultaat btw-verhoging niet in verhouding met klappen die sector krijgt
Een verhoging van het huidige verlaagde btw-tarief voor sierteeltproducten, van 9% naar het normale tarief van 21%, is al langer een wens van de overheid. Het zorgt immers voor extra geld in de staatskas. Het demissionaire kabinet laat de beslissing hierover aan een volgend kabinet. "Wij voeren nu al gesprekken met Kamerleden om ze te informeren over de gevolgen van zo’n verhoging. En dan blijkt dat die zeker niet altijd helder zijn. Wij hebben de feiten goed op een rijtje, doordat we samen met de VGB, VBW, Tuinbranche NL en de CVAH de gevolgen voor de sector door Wageningen Universiteit lieten doorrekenen. Het omzetverlies in alle schakels van de keten is groot, want een btw-verhoging heeft een direct effect op de consumentenbestedingen. Daarnaast blijkt het nettoresultaat voor de staatskas niet in verhouding tot de ‘klappen’ die de sector krijgt. Een aantal politieke partijen is zeker gevoelig voor de stapeling van negatieve effecten door gestegen kosten, ongunstige fiscale maatregelen en de relatief hoge inflatie en vinden een verhoging van de btw echt niet verstandig!"

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v