'Substraatkeuze essentieel voor vertical farming'

'Substraatkeuze essentieel voor vertical farming'

Als we de wereld echt willen blijven voeden, moeten we anders gaan kijken naar de manier van produceren. Vertical farming is daarbij een serieuze optie, maar dan moet die methode wel voor meer producten geschikt worden dan alleen sla en kruiden.

Dat zei Tico van Leeuwen van Grodan vanochtend op Paprika Tasty Radio. Vanuit Grodan is hij nauw betrokken bij de ontwikkelingen rond vertical farming en hij ziet dat wereldwijd stappen worden gezet. "Bedrijven en onderzoeksinstanties werken hard aan het doorontwikkelen van vertical farming als serieuze productiemethode. Zo wint ook aardbei momenteel flink terrein. Maar vertical farming gaat pas echt groot worden als ook producten als tomaat, paprika en komkommer kunnen worden geproduceerd."

Van Leeuwen ziet daarin ook een belangrijke rol weggelegd voor veredelaars. "In het verleden is enkel veredeld voor de glastuinbouw, maar niet voor vertical farming. Zodra dat gaat gebeuren, gaat er veel veranderen in de wereld, daar ben ik van overtuigd", zegt Van Leeuwen. Maar ook Grodan, het bedrijf waar hij zelf actief is, kan een grote bijdrage leveren. Want telen op steenwol heeft ook in een vertical farm meerwaarde, meent hij. "Het selecteren van het juiste teeltmedium is essentieel voor het creëren van de optimale omstandigheden voor sterke en gezonde planten. Een van de belangrijkste voordelen van steenwol is het feit dat het een inert substraat is. Dat betekent dat het pH-neutraal is en van zichzelf geen EC heeft, in tegenstelling tot organische teeltmedia, die van nature al nutriënten bevatten. Dat maakt ze iets minder stabiel en zelfs de kleinste verandering in pH of EC kan al een groot effect hebben op hoe het gewas zich ontwikkelt. Met steenwol begin je feitelijk op nul, waardoor de nutriëntenbalans met een nauwkeurigheid en zekerheid van 100% kan worden gestuurd." 

Heb je het gesprek gemist, maar ben je benieuwd welke voordelen steenwol nog meer heeft in een vertical farm? Luister de uitzending dan hier terug.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel