Werkbezoek minister aan Weerbare Sierteeltsector
Geplaatst op 16 mei 2025

Het doel van dit bezoek was inzicht geven aan de minister in de aanpak tegen ondermijnende criminaliteit in de sierteeltsector. De sector is kwetsbaar voor ondermijning, omdat criminelen misbruik maken van de goed georganiseerde fijnmazige logistiek. Ons land beschikt over diverse goede logistieke verbindingen en is daardoor een belangrijke toegangspoort naar de rest van Europa. Dit geldt ook voor de sierteeltsector waar dagelijkse internationale vers logistiek essentieel is om de producten op bestemming te krijgen.
Fijnmazige logistiek is interessant
“De minister heeft zelf aangegeven in de praktijk te willen zien wat er gebeurt om zo goed geinformeerd te worden over ondermijning in de sector. Het is erg fijn dat hij veel aandacht heeft voor dit onderwerp en onze aanpak”, vertelt Bas van Delden, programmamanager van de aanpak Weerbare Sierteeltsector. “Onze sector is een van de grootste exportsectoren van Nederland en dus van groot economisch belang. Maar door de fijnmazige logistiek en het open karakter, is het distributienetwerk van de sector interessant voor criminelen. Samen met overheidspartners en het bedrijfsleven werken we aan maatregelen om de sector veilig te houden en criminelen zo goed mogelijk te weren.”
Het bezoek van Minister Van Weel bestond uit een rondleiding bij Royal FloraHolland in Aalsmeer, een belangrijke private partner in de aanpak. Dagelijks vindt er een uniek logistiek proces plaats om ruim 40 miljoen bloemen en planten op de juiste bestemming over de hele wereld te krijgen. Er werd stil gestaan bij de diverse preventieve maatregelen die genomen zijn om criminele inmenging zoveel mogelijk te voorkomen. Een belangrijk onderdeel hierin is de wijkagent die op elke hub aanwezig is. Het contact met ondernemers is essentieel om meldingen te krijgen, maar ook om uit te leggen hoe bedrijven zelf kunnen bijdragen aan een veilige werkomgeving. Denk hierbij aan goede verlichting, camera’s ophangen, maar ook het goed screenen van personeel is belangrijk.
Preventieve maatregelen
Via luchthavens komen er elke dag grote hoeveelheden bloemen en planten ons land binnen. Om deze goederen goed te controleren, wordt er gewerkt met speciaal opgeleide honden. De honden slaan aan als er mogelijke verdovende middelen in een lading aanwezig zijn. Andere preventieve maatregelen zijn de verkeerscontroles die in samenwerking met politie, douane en gemeentes worden gehouden. Belangrijk onderdeel van deze controles zijn de preventie gesprekken met de chauffeurs. Zij krijgen tips wat te doen als ze benaderd worden door criminelen om mee te werken aan het vervoer van verdovende middelen, maar zij ontvangen ook informatie over mogelijke verdachte signalen.
Samen weerbaar worden
“De sierteeltsector is een bijzondere Nederlandse sector. Door de snelheid en hoeveelheden bloemen en planten die verhandeld wordt, is deze sector ook kwetsbaar voor georganiseerde criminaliteit, geeft minister Van Weel aan. Ik vind het belangrijk dat ondernemers en bedrijven weerbaar zijn tegen criminelen, dat ze weten wat ze moeten doen als ze onder druk worden gezet door criminelen om mee te werken. Vanuit het programma Weerbare Sierteeltsector werken we daarom samen met ondernemers aan hun weerbaarheid. Dat is belangrijk en daarom hebben we als kabinet geld vrijgemaakt voor extra politiecapaciteit voor een aantal mainports, waaronder de sierteeltsector.”
Pieter Bootsma CEO Royal FloraHolland benadrukt: “Wij krijgen een steeds beter beeld van de kwetsbaarheden in de sector. Door het delen van inzichten en informatie kunnen we in samenwerking tussen publieke en private partijen actie nemen en ons als sector beter verweren”.
Na de rondleiding was er een informatief gesprek met burgemeester Oude Kotte van Aalsmeer, burgemeester Heiliegers van gemeente Uithoorn, Pieter Bootsma, CEO van Royal FloraHolland en een afvaardiging van de politie en het programmateam. Tijdens dit gesprek werd stilgestaan bij de samenwerking tussen bedrijven uit de sector en de overheid om criminaliteit tegen te gaan. Maatregelen die nu ingezet worden, werden toegelicht, maar de focus lag op wat er nog nodig is aan stappen om met elkaar betere barrieres in te richten tegen de georganiseerde misdaad. Alles met als doel om deze sterke en kleurrijke sector veilig te houden.
“Als aanpak willen we de sector duidelijk maken dat we alleen samen ondermijning kunnen aanpakken. Praat er met elkaar over, wees alert op zaken die niet kloppen en maak melding van verdachte omstandigheden. Alleen door samen te werken kunnen we de criminaliteit terugdringen”, geeft programmamanager Bas van Delden aan.